?Pot exista unele scurgeri din bugetul CNAS pentru medicamente din cauza unor practici frauduloase: doctorii pot scrie relativ uşor reţete care nu sunt niciodată eliberate - farmaciştii împart venitul din compensarea CNAS pentru aceste reţete cu doctorii. Aceste forme de fraudă ar putea fi răspunzătoare pentru pâna la 10% din cheltuielile totale ale CNAS pentru medicamente în ambulatoriu," se arată în raportul Băncii Mondiale, citat de ?Gardianul?.
Ca o consecinţă a acestui fapt, plafoanele se epuizează în primele zile ale lunii, iar bolnavii sunt obligaţi să-şi achite din buzunar costul medicamentelor.
Analiza făcută de experţii Băncii Mondiale în colaborare cu specialişti din sistemul medical românesc şi din Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că piaţa medicamentelor este în creştere datorită introducerii tratamentelor de ultimă generaţie, extrem de scumpe şi de care beneficiază un număr mic de pacienţi.
Experţii avertizează că accentuarea tendinţei de a folosi medicamente foarte scumpe va conduce la o dublare a pieţei farmaceutice în România, însă numărul bolnavilor care nu vor beneficia de tratamente compensate şi gratuite va creşte semnificativ.
Antena 3