Antena 3 CNN Economic Biz News Business B.M. dezvăluie fraudele farmaciştilor români

B.M. dezvăluie fraudele farmaciştilor români

B.M. dezvăluie fraudele farmaciştilor români
28 Aug 2007   •   12:06

Corupţia din sectorul farmaceutic românesc este scoasă la iveala într-un raport al Băncii Mondiale. Acesta arată de ce, în condiţiile creşterii fondurilor pentru medicamente, tot mai puţini bolnavi au acces la tratamente compensate si gratuite. Un aspect grav semnalat în raportul Băncii Mondiale este absenţa unui control eficient al medicamentelor în circulaţie. Comparând vânzările totale cu bugetul medicamentelor CNAS rezultă că aproximativ 80% din suma cheltuită pentru medicamentele cu reteţă este acoperită de CNAS, în timp ce 20% vine din coplăţi şi din plata directă odată ce plafonul lunar s-a epuizat, se arată în raport.

?Pot exista unele scurgeri din bugetul CNAS pentru medicamente din cauza unor practici frauduloase: doctorii pot scrie relativ uşor reţete care nu sunt niciodată eliberate - farmaciştii împart venitul din compensarea CNAS pentru aceste reţete cu doctorii. Aceste forme de fraudă ar putea fi răspunzătoare pentru pâna la 10% din cheltuielile totale ale CNAS pentru medicamente în ambulatoriu," se arată în raportul Băncii Mondiale, citat de ?Gardianul?.

Ca o consecinţă a acestui fapt, plafoanele se epuizează în primele zile ale lunii, iar bolnavii sunt obligaţi să-şi achite din buzunar costul medicamentelor.

Analiza făcută de experţii Băncii Mondiale în colaborare cu specialişti din sistemul medical românesc şi din Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că piaţa medicamentelor este în creştere datorită introducerii tratamentelor de ultimă generaţie, extrem de scumpe şi de care beneficiază un număr mic de pacienţi.

Experţii avertizează că accentuarea tendinţei de a folosi medicamente foarte scumpe va conduce la o dublare a pieţei farmaceutice în România, însă numărul bolnavilor care nu vor beneficia de tratamente compensate şi gratuite va creşte semnificativ.

Antena 3

×
Citește mai multe din Business
» Vezi toate știrile din Business
Cele mai noi știri
Parteneri
x close