Aceasta arată doar o tendinţa, deoarece, pe tot parcursul lui 2006, costurile salariale au fost mult mai mici.
În calcul ultimelor trei luni au intrat şi beneficiile de Crăciun, mult mai consistente în 2007. Patronii au înţeles că este reciproc avantajos să facă angajaţilor cadouri pe care Fiscul nu le poate impozita sau pe care le poate impozita parţial.
Cele mai importante creşteri salariale din trimestrul al patrulea s-au înregistrat în domeniul constucţiilor. Ponderea a fost de 27,7%, faţă de 2006.
Constructorii duc o adevărată luptă pentru a-şi păstra oamenii. Din ce în ce mai mulţi muncitori aleg să plece să lucreze în străinătate, unde, nu numai că sunt plătiţi mai bine, dar au şi condiţii de muncă mai flexibile.
În aceste condiţii, dezvoltatorii locali nu au avut alte metode de a-şi ţine muncitorii pe şantiere decât să le crească salariile până la un nivel apropiat de cele din strinătate.
Creşteri similară s-au resimţit şi în industria extractivă, trasnport, depozitare şi telecomunicaţii.
Cea mai slabă creştere a avut loc în administraţia publică, de doar 7,8%, urmată de cea din învăţămînt, de 11,15%. Funcţionarii, însă, şi-au primit majorările importante în trimestrul al treilea.
Creşterea salariilor la nivel naţional, în 2007, a fost de 15%, la o rată anuală a inflaţiei de 7,25% , în luna decembrie.
MAI MULTE DETALII ÎN EMISIUNEA LUI MOISE GURAN:
Bizbazar