Monedele României, Poloniei, Cehiei şi Ungariei se află cu mult sub nivelul precedent al crizei, dar cererea redusă pentru exporturile din regiune în zona euro îngrijorează oficialii că aprecierea valutelor poate afecta creşterea economică.
Cererea pentru zlotul polonez şi coroana cehă, susţinută de perspectivele economice solide, a condus, în această săptămână, la aprecierea monedelor la un maxim al ultimelor 15 şi patru luni.
Leul şi forintul au fost susţinute la rândul lor de nivelul dobânzilor de politică monetară, de 7%, respectiv 5,75%.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, s-a declarat îngrijorat, săptămâna trecută, că leul s-ar putea întări în continuare, ceea ce a dus la temeri în rândul dealerilor că BNR ar putea interveni pe piaţă, între cotaţiile de 4-4,1 lei pentru un euro, îngheţând cursul valutar.
"Ne aflăm într-un moment în care se tem că monedele lor se vor aprecia prea mult", a spus Gyula Toth, analist pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) la sucursala UniCredit din Viena.
Toth crede că pe piaţă intră constant valută, deci vor fi necesare eforturi serioase pentru a preveni aprecierea monedelor.
Analiştii cred că Polonia şi Cehia vor majora dobânzile cheie de două ori, în al doilea semestru al anului, în timp ce România va diminua rata cu un punct procentual în 2010, iar Ungaria cu 0,25-0,75 puncte, ţinând cont de rezultatul alegerilor generale din aprilie.
Antena3.ro