În timp ce principalul indice bursier, RTS, a pierdut 9.4%, MICEX, unde majoritatea tranzacţiilor au loc, au scăzut cu 15%. Operaţiunile la bursa MICEX au fost oprite pentru o oră marţi, în urma unor scăderi accentuate cauzate de temerile privind lichiditatea. Premierul rus, Vladimir Putin, a ţinut să asigure că aceste fluctuaţii pe piaţa din Rusia nu se datorează războiului Moscovei în Georgia, ci crizei globale. "Facem parte din economia mondială şi aceste mişcări sunt relaţionate cu economia globală", a spus Putin, adăugând că nu este o situaţie critică.
Mesajul de la Kremlin este împotriva panicii. Dar exact asta fac mulţi din investitorii din Rusia. Bursa de la Moscova a scăzut cu aproape 40% de la începutul anului şi ameninţă să pună capăt unui remarcabil boom economic de opt ani. Acţiunile au fost vândute masiv luni, după ce Lehman Brothers şi-a anunţat falimentul după 158 de ani de existenţă, iar Bank of America a salvat in extremis Merril Lynch, cea mai mare bancă de investiţii din SUA.
Indicele MICEX a fost tras în jos de prăbuşirea cotaţiilor la acţiunile Rosneft (- 11%), Gazprom (9.5%) şi Sberbank (- 9.6%). Grupul VTB, concernul bancar controlat de stat, a căzut cu 12% pe MICEX. "Capetele oamenilor se cam învârt în acest moment. Am ajuns la un punct în această criză în care totul este absolut imprevizibil. Am putea să scădem cu încă 20 de procente sau am putea să avem o revenire bruscă", a declarat Erik DePoy, strateg al băncii Alfa Bank din Moscova.
Bursele din Asia s-au clătinat marţi, de teama unei molipsiri financiare de la agitaţia care a cuprins Wall Street, în timp ce bursele europene au avut parte de declinuri aparent mai moderate, o urmă de stabilitate apărând pe piaţă după căderile abrupte de peste noapte. Acţiunile europene au scăzut totuşi marţi cu 3,1%, la cel mai redus nivel din ultimii trei ani.
Indexul FTSE 300 al celor mai importante companii europene a scăzut cu 1,7%, în timp ce indicii DAX, al bursei din Frankfurt, şi CAC, al bursei din Paris, au consemnat pierderi de 1,6%-1,7%. Băncile din Anglia au înregistrat cele mai mari pierderi pe bursele europene, HBOS, Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB, şi HSBC consemnând scăderi cuprinse între 6% şi 21%. Acţiunile Barclays au pierdut şi ele 7% după apariţia unor informaţii în presă în legătură cu interesul băncii engleze pentru cumpărarea principalelor afaceri ale Lehman Brothers.
Fondul Monetar Internaţional avertizează că riscurile sunt fără precedent, deoarece problemele afectează Statele Unite, inima sistemului financiar mondial. Bursele din SUA au scăzut în debutul şedinţei de marţi cu peste 1%, după ce au înregistrat luni cel mai mare declin zilnic de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, în contextul temerilor privind faptul că asigurătorul AIG nu va reuşi să-şi majoreze capitalul.
Antena3.ro