?Dacă AIG nu vine cu un plan, dacă nu pot aduna măcar 20 de miliarde de dolari, atunci până diseară trebuie să anunţe falimentul, iar asta va mătura toată piaţa. Bursa ar putea scădea mâine cu o sută de puncte, dacă AIG chiar declară falimentul.? declara un specialist american.
Băncile centrale occidentale au trimis, şi marţi, pe pieţe zeci de miliarde de dolari şi euro, pentru a preveni o criză de lichidităţi şi blocarea circuitelor financiare. Rezerva federală americană nu a dat, însă, semnalul aşteptat de investitori: ea a menţinut rata dobânzii la actualul nivel de doi la sută, în loc s-o reducă pentru a relansa economia.
Măsura, justificată prin menţinerea riscurilor de inflaţie, a provocat o nouă cădere a cursurilor pe Wall Street. Tendinţa s-a inversat, însă, spre finalul şedinţei, după ce s-a aflat că Administraţia americană nu mai excludea un ajutor financiar pentru salvarea grupului AIG. Zvonul a fost suficient pentru a redresa indicele Dow-Jones, care a încheiat şedinţa cu o creştere de 1,30 la sută. Veştile bune au venit prea târziu pentru majoritatea burselor europene, care şi-au continuat căderea. Situaţia cea mai gravă s-a înregistrat la Moscova, unde tranzacţiile au fost suspendate după o scădere de 11%.
Antena 3