Antena 3 CNN Economic Biz News Business AIG, salvat de la faliment. 85 miliarde de dolari de la Rezerva Federală Americană

AIG, salvat de la faliment. 85 miliarde de dolari de la Rezerva Federală Americană

AIG, salvat de la faliment. 85 miliarde de dolari de la Rezerva Federală Americană
17 Sep 2008   •   10:01

Banca centrală americană a salvat de la faliment concernul de asigurări AIG, printr-un împrumut de 85 de miliarde de dolari din rezerva federală, preluând ca garanţie, 80 la sută din capitalul său. Deşi ştirea a fost anunţată oficial miercuri dimineaţă, zvonurile pe această temă au făcut ca bursa de la New York să încheie şedinţa de marţi în creştere, după o evoluţie deosebit de agitată. Miercuri, bursa din Tokio s-a deschis şi ea în creştere. După căderea de luni, cea mai amplă de la atentatele din 11 septembrie 2001, bursa de pe Wall Street s-a deschis marţi tot în scădere. Atenţia investitorilor se concentra asupra grupului de asigurări AIG, al cărui faliment ar fi avut urmări catastrofale pentru întregul sistem financiar.

?Dacă AIG nu vine cu un plan, dacă nu pot aduna măcar 20 de miliarde de dolari, atunci până diseară trebuie să anunţe falimentul, iar asta va mătura toată piaţa. Bursa ar putea scădea mâine cu o sută de puncte, dacă AIG chiar declară falimentul.? declara un specialist american.

Băncile centrale occidentale au trimis, şi marţi, pe pieţe zeci de miliarde de dolari şi euro, pentru a preveni o criză de lichidităţi şi blocarea circuitelor financiare. Rezerva federală americană nu a dat, însă, semnalul aşteptat de investitori: ea a menţinut rata dobânzii la actualul nivel de doi la sută, în loc s-o reducă pentru a relansa economia.

Măsura, justificată prin menţinerea riscurilor de inflaţie, a provocat o nouă cădere a cursurilor pe Wall Street. Tendinţa s-a inversat, însă, spre finalul şedinţei, după ce s-a aflat că Administraţia americană nu mai excludea un ajutor financiar pentru salvarea grupului AIG. Zvonul a fost suficient pentru a redresa indicele Dow-Jones, care a încheiat şedinţa cu o creştere de 1,30 la sută. Veştile bune au venit prea târziu pentru majoritatea burselor europene, care şi-au continuat căderea. Situaţia cea mai gravă s-a înregistrat la Moscova, unde tranzacţiile au fost suspendate după o scădere de 11%.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close