Imediat după câştigarea alegerilor din 2004, noua conducere liberal-democrată, a început să împartă favoruri apropiaţilor săi, spun jurnaliştii. Printre acestea s-a numărat şi acordarea de noi licenţe pentru tranzacţionarea energiei electrice în condiţiile în care piaţa de profil era dominată de către apropiaţi ai fostei puteri. Astfel mai multe dintre firmele vechi, au cedat o parte însemnată din piaţă, noilor veniţi.
Unul dintre exemplele alese de jurnaliştii de la Cotidianul îl constituie cazul firmei Green Energy, deţinută de fiul Gheorghe Ştefan, la acel moment unul dintre membrii de vază ai PNL. Firma a semnat un contract de furnizare de energie către Chimcomplex, RAFO şi Someş Dej, la doar trei zile după ce semnase în prealabil un contract de preluare de energie de la Energy Holding, firmă înfiinţată de Bogdan Buzăianu. Mai mult, firma Green Energy, a obţinut licenţa de funcţionare în doar două zile lucrătoare în condiţiile în care procedurile standard presupun o perioadă de aşteptare îndelungată.
Aceeaşi firmă Energy Holding a mai cedat o parte din cota sa de piaţă şi firmei Beny Alex,nou născută după alegerile din 2004. În cazul acestei firme, fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş a declarat că s-au facut presiuni asupra lui, din partea deputatului PD Ioan Oltean, pentru ca firma să obţină energie ieftină. Ioan Oltean, spun jurnaliştii, a recunoscut că s-a întâlnit cu fostul ministru, dar nu pentru a face presiuni, ci pentru lobby.
Tranzacţiile cu energie presupun, pentru majoritatea intermediarilor, doar lucrul cu hârtii. Cu excepţia câtorva firme mari care au şi propriul dispecerat, cum este cazul Energy Holding, intermediarii semnează doar nişte contracte şi încheie în doar câteva zile afaceri cu sume exorbitante.
Antena 3