Haine de firmă, nu foarte vechi, care cu puţină grijă pot oricând să fie arătoase. În câteva cuvinte: haine second hand. Şi în plus costă de cel puţin zece ori mai puţin decât în cel mai ieftin magazin. De exemplu, un pulover costă 10 lei, o pereche de pantaloni 15 de lei, iar un palton 35 de lei. Cu 60 de lei îţi faci o garderobă. Dacă ajungi la timp, o alegi cu grijă şi o speli ca lumea poate părea o garderobă nouă. De când şi-a făcut loc criza în mintea oamenilor destui îşi reînnoiesc garderoba astfel. Unii însă cumpără orice, începând de la lenjerie intimă până la geci şi lenjerii de pat.
Doamna Ioana spune că astăzi a intrat pentru prima dată într-un astfel de magazin. Recunoaşte, nu-i mai ajung banii. "Chiar şi persoane care au salarii destul de bune apelează la second-hand, la aceste produse, şi sunt destul de calitative", spune Ioana.
Însă vremurile de criză impun măsuri de criză. Aşa că, în ultimele luni numărul cumpărătorilor a crescut. Iar cumpărătorii vin din toate categoriile: de la pensionari la tineri bine îmbrăcaţi.
Atenţie, însă, la ce cumpăraţi. S-ar putea ca economia de pe haină se se ducă pe medicamente.
Dacă hainele ar fi curăţate şi depozitate corespunzător, problemele medicale nu ar apărea. Acum de când au mulţi cumpărători, unii patroni mai sar peste etape.
"Aceste haine verificate nu erau curăţate, dezinfectate sau nu prezentau documente cum că ar fi trecut prin astfel de operaţiuni", a declarat Laura Hora, purtător de cuvânt OPC.
În mod normal, procedura spune că, înainte să ajungă la vânzare hainele second hand obligatoriu trebuie dezinfectate şi curăţate. Vânzătorii care nu fac asta riscă amenzi de până la 3.000 de lei.
Observator