"Este dificil să găsim factori care ar putea să determine scăderea preţului petrolului. Există tensiunile dintre Irak şi Turcia, deprecierea dolarului, în plus nivelul rezervelor de petrol destinat încălzirii sunt cu mult sub nivelul de anul trecut", a declarat Tetsu Emori, analist la compania japoneză Astmax Futures.
Analiştii estimează că stocurilor de produse distilate, inclusiv cele de combustibil pentru încălzire, au scăzut, săptămâna trecută, cu 300.000 de barili. Posibilitatea unui atac al armatei turce împotriva separatiştilor kurzi din Irak a determinat cumpărarea unor cantităţi mari de petrol, întrucât investitorii se tem de o posibilă întrerupere a furnizării de petrol din zonă. Cabinetul Turciei a cerut, luni, permisiunea parlamentului pentru a lansa atacul.
Preţul petrolului a urcat, în doar o săptămână, cu aproape 8 dolari, respectiv cu 10%. Deşi preţul petrolului s-a majorat de patru ori din 2002, pe fondul creşterii cererii din partea economiilor în curs de dezvoltare, el s-a menţinut sub nivelul de 90 de dolari, ajustat la inflaţie, pe care l-a atins după revoluţia iraniană din 1979.
Antena3.ro