Antena 3 CNN Economic Biz News Business 20.000 de pensii speciale, reduse după recalculare. CAS dublu pentru angajaţii din armată şi poliţie

20.000 de pensii speciale, reduse după recalculare. CAS dublu pentru angajaţii din armată şi poliţie

20.000 de pensii speciale, reduse după recalculare. CAS dublu pentru angajaţii din armată şi poliţie
19 Feb 2010   •   16:27

Peste 20.000 de pensii speciale ar putea fi reduse, după recalculare. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat că, pensiile primite de parlamentari, de magistraţi şi de alte categorii, considerate speciale, trebuie recalculate, după principiul "cât ai cotizat, atât primeşti". În plus, de anul viitor, angajaţii din armată sau poliţie vor plăti contribuţii de asigurări sociale duble.

Aproape 20.000 de vârstnici vor primi bani mai puţini. Pensiile magistraţilor, ale parlamentarilor şi a altor categorii privilegiate nu vor mai atât de "speciale".

"Pensii dupa principiul contributivităţii, statul nu-şi mai permite să plătească în plus pe lânga ce au contribuit ei la sistem", spune Mihai Şeitan.

Pentru diplomaţi, pensia scade de la 4.291 lei la 1.961 lei după recalculare. Aviatorilor le va reveni o pensie de 1.812 lei de la o pensie din prezent de 9.185 lei. Parlamentarii vor avea după recalcular o pensie de 2.124 lei, deşi acum primesc 3.645 lei pe lună.

Angajaţii din armată, poliţie şi servicii speciale vor trebui să plătească din 2.011 contribuţii de asigurări sociale, duble.

Potrivit lui Şeitan, actualul sistem de pensii a devenit nesustenabil financiar şi trebuie restructurat. Pentru a micşora acest deficit noua lege unitară a pensiilor prevede şi cresterea vârstelor de pensionare până la 65 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Schimbări vor fi şi în modalitatea de calcul a valorii punctului de pensie.

Reprezentanţii ministerului Muncii au venit cu noi lămuriri şi în privinţa salariilor.

Noua lege unitară a pensiilor va intra, săptămâna viitoare, în dezbaterea Parlamentului şi va fi aplicată, cel mai probabil, începand cu 1 ianuarie 2011.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: pensii recalculare CAS
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close