Antena 3 CNN Economic Biz News BUSINESS BOARDS “To do list”-ul lui Orban in 2012: Simplificarea procedurilor pentru accesare fonduri, monitorizarea cererilor de rambursare, reguli pentru retragerea finantarilor. Si o provocare - diferentele de salarii dintre institutii

BUSINESS BOARDS “To do list”-ul lui Orban in 2012: Simplificarea procedurilor pentru accesare fonduri, monitorizarea cererilor de rambursare, reguli pentru retragerea finantarilor. Si o provocare - diferentele de salarii dintre institutii

Catalin Ciocan
4 minute de citit Publicat la 15:56 29 Noi 2011 Modificat la 15:56 29 Noi 2011
  BUSINESS BOARDS “To do list”-ul lui Orban in 2012: Simplificarea procedurilor pentru accesare fonduri, monitorizarea cererilor de rambursare, reguli pentru retragerea finantarilor. Si o provocare - diferentele de salarii dintre institutii
Foto: Intact Images
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, spune ca pregateste schimbari pe toate palierele pentru imbunatatirea accesarii fondurilor europene, cele mai importante vizand simplificarea procedurilor si transparentizarea intregului proces, avand in vedere inclusiv perioada 2014-2020, cand, potrivit acestuia, va fi “ultimul mare tren” pentru Romania in ceea ce priveste banii alocati de la UE. 

“Primul obiectiv  important pe care mi l-am propus in activitatea pe care o desfasor este reluarea procesului de plati. In momentul cand vom transmite din nou catre Comisia Europeana cereri de rambursare, daca va accepta , procentul absorbtiei externe va creste, nu foarte mult, dar ne vom apropia de 6-7% poate chiar mai mult fata de circa 4% in prezent”, a  declarat Leonard Orban,
in cadrul primei dezbateri Business Boards, cu tema “Fondurile europene – finantarea optima pentru economia Romaniei in contextul actual”. Dezbaterea a fost organizata de Intact Media Group impreuna cu EximBank.

Romania a suspendat transmiterea cererilor de rambursare catre Comisia Europeana, dupa ce aceasta constatase o serie de nereguli, iar acum ministrul spune ca spera la o decizie pozitiva din partea Comisiei luna viitoare.

Orban spune ca in al doilea rand are in vedere simplificarea procedurilor, dar acesta va fi un proces extreme de complicat si va necesita foarte mult timp.

“Va trebui sa evaluam procedura cu procedura pe toate componentele, mai putin agricultura, pentru ca dupa cum stiti fondurile pe agricultura, asa cum e structura in momentul de fata, au ramas in responsabilitatea Ministerului Agriculturii, dar o sa ne uitam si pe agricultura. Va trebui sa analizam fiecare procedura sa vedem in ce masura eliminarea unor cerinte nu impieteaza asupra cerintei fundamentale de a asigura un management financiar riguros. Este o cerinta care trebuie respectata pentru ca daca se pune sub semnul intrebarii aceasta chestiune, exista riscul unor penalizari sau chiar intreruperi formale sau informale”, a precizat Orban.

Simplificarea procedurilor este importanta inclusiv pentru stabilirea necesarului de personal.

“Am reusit sa deblocam anumite posturi, 100 posturi, astfel incat sa suplimentam numarul de personal pentru diferite structuri, pentru ca trebuie sa spunem unele au nevoie de o crestere stringenta de personal. Exploram  posibilitatea suplimentarii numarului de personal, dar asta trebuie facuta in paralel cu procedura de simplificare a procedurilor, pentru ca mai intai trebuie sa simplificam procedura si apoi sa vedem ce personal avem nevoie”, a adaugat ministrul.

Ministerul urmareste in acelasi timp transparentizarea intregului proces de accesare de fonduri europene, astfel incat potentialii beneficiari ai fondurilor europene sa stie in orice moment stadiul in care se afla cererile lor. 

“Vrem sa introducem posibilitatea urmarii stadiului in care se afla cererile de rambursare la diferite institutii care gestioneaza fondurile comunitare, pentru ca de multe ori exista intarzieri importante in proces. Vrem sa ajungem la o transparentizare totala a acestui process. Nu este posibil peste noapte, e nevoie de schimbari care tin inclusiv de imbunatatirea tehnologiilor existente in momentul de fata, a a programtelor IT”, a subliniat Orban.

Autoritatile cauta sa implementeze totodata reguli clare pentru retragerea finantarilor, in conditiile in care a constatat ca sunt proiecte majore care nu au nici o sansa sa fie realizate pana la finalul perioadei pentru care Romania poate accesa fondurile europene. In acelasi timp, va introduce obligatia ca cererile de rambursare sa fie procesate in maxim 45 de zile lucratoare fata de 60 de zile in prezent. 

“O problema care nu va fi rezolvata pe termen scurt e cea legata de diferentele de salarizare intre diferitele structuri care gestioneaza fondurile comunitatre. Din ratiuni ce tin de trecut s-au creat diferente nu de la 1 la 2 , ci chiar triple intre angajatii diferitelor structuri si va fi nevoie de un proces treptat pentru a ajunge la uniformizarea acestor salarii”, spune Orban.

Pana la finele acestui an va exista un cod de conduita pentru personalul care gestioneaza fondurile comunitare, in incercarea de a elimina coruptia care afecteaza accesarea fondurilor europene.  

“Am vazut cateva cazuri, care ne-au dat un fel de cazuistica si care in momentul de fata poate fi clar prezentata. Efectele codului de conduita nu se vor rasfrange doar asupra personalului ci si asupra benficiarilor care pot constata daca sunt probleme conform prevederilor impuse in acest cond de conduit”, a precizat ministrul.

El a adaugat ca autoritatile nu isi propun sa modifice vreo legislatie.

“Ne propunem ca fiecare angajat sa completeze o declaratie pe propria raspundere ca nu se afla in incompatbilitate sau conflict de interese si daca nu sunt respectate exista raspundere, nu doar disciplinara, ci si penala”, a spus Orban.  
Ministerul Afacerilor Europene va lansa anul viitor o serie de dezbateri pentru stabilirea cadrului strategic de dezvoltare a Romaniei prin intermediul banilor europeni. 
 
Fondurile ce vor fi alocate pentru 2014 – 2020, “probabil” ultimul mare tren pentru dezvoltarea macro a Romaniei
 
“Incepem sa avem in vedere perioada 2014-2020, probabil ultimul mare tren pe care-l va avea Romania in dezvoltarea sa macroeconomica, cand probabil va fi ultima data cand sume atat de mari vor fi alocate Romaniei in ceea ce priveste fondurile structurale si de coeziune”, a conchis Leonard Orban.

Romania are alocate peste 19 miliarde de euro prin sapte Programe Operationale pana in 2013, din care a atras in cinci ani doar 715 milioane de euro. Alti bani sunt alocati prin
prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul de Coeziune si Fondul Social European, suma totala ridicandu-se la peste 23 miliarde de euro.

Pentru anul viitor, Guvernul si-a propus sa atraga sase miliarde de euro, dintre care 3,5 miliarde euro pe fondurile de coeziune si 2,5 miliarde euro din fondurile pentru agricultura. 
 
 

×
x close