Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, spune ca anul viitor va fi decisiv pentru absorbtia banilor europeni, iar el este constient ca obiectivul pe care si l-a asumat, de a ajunge la o rata de absorbtie de minimum 20% fata de circa 4% in prezent este unul extrem de ambitios.
“Ce se va intampla anul viitor este decisiv nu numai in ceea ce priveste perioada 2007-2013 ci pune si bazele a ceea ce se va intampla in 2014-2020. Sunt optimist, darun optimism prudent pentru ca sunt deplin constient de dificultatile cu care ne confruntam. Probabil nu vom putea imbunatati semnificativ tot procesul, dar in masura in care anul viitor vom ajunge la 20-25% rata de absobrtie externa, probabil vom putea depasi 70% la finele intregii perioada. Daca nu, nu”, a declarat azi Orban, in cadrul primei dezbateri Business Boards, cu tema “Fondurile europene – finantarea optima pentru economia Romaniei in contextul actual”. Dezbaterea a fost organizata de Intact Media Group impreuna cu EximBank.
Romania avea la finele lunii octombrie o rata de absorbtie efectiva a fondurilor europene de doar 3,72% pe cele sapte Programe Operationale, pe care are alocate peste 19 miliarde de euro pana in 2013. Orban spune ca dupa ce se va relua procesul de transmitere a cererilor de rambursare, procentul se va apropia de 6-7%.
Proiectul de buget pentru 2012 prevede atragerea a sase miliarde de euro din fondurile europene, dintre care 3,5 miliarde de euro pe fondurile de coeziune, iar 2,5 pe fondurile destinate pentru agricultura. Romania are alocate in total peste 23 miliarde de euro pana in 2013, atat pe cele sapte Programe Operationale, cat si prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul de Coeziune si Fondul Social European.
“Mi-am asumat un obiectiv ambitios, mult mai ambitios decat ar fi fost logic deoarece pentru a evita riscul de a pierde fonduri ar fi trebuit sa ajungem la o suma de 1,8-1,9 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2012. Riscul este major pentru 2013 unde va trebui sa ajungem la 8,6 miliarde de euro si ce este foarte important este ca pentru fiecare din programele acestea sunt anumite plafoane pe care trebuie sa le atingi pentru a nu pierde banii. Deci nu se compenseaza daca ai cheltuit pe un program mai mult, sa se compenseze cu un program pe care ai cheltuit mai putin”, a precizat Orban.
Alaturi de Leonard Orban, la dezbaterea Business Boards de azi au mai participat si Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Sanda Popescu, economistul-sef al EximBank, Cristine Barbu, senior manager al KPMG Romania, bancheri, consultanti fonduri europene, proprietari de business-uri.