Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor a votat ieri in favoarea majorarii pragului, iar acum acest proiect mai are nevoie de votul din plenul Camerei si, apoi, de promulgarea de catre presedintele Traian Basescu.
“Raportul Comisiei trebuie acum sa fie depus la Biroul Permanent, care va stabili cand intra pe ordinea de zi. Probabil, votul final va avea loc saptamana viitoare”, a declarat Nicolae Bud, deputat PDL si secretarul Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor.
In acelasi timp, deputatul UDMR, Istvan Erdei, a spus ca la nivelul Comisiei se incearca in aceasta perioada intocmirea a cat mai multe rapoarte pentru ca deputatii sa voteze cat mai multe proiecte legislative inainte de intrarea in dezbatere a legii bugetului.
“Sunt sanse mari ca si acest proiect legislativ sa intre la vot inainte de legea bugetului. Premierul Emil Boc ne-a anuntat ca legea bugetului va intra in Parlament la mijlocul lunii noiembrie”, a precizat Erdei.
Senatorul Ovidiu Marian, unul dintre initiatorii proiectului legislativ de majorare a pragului la SIF-uri, a spus ca nu poate estima cand ar putea avea loc votul final din Camera Deputatilor, forul decizional in acest caz, deoarece totul depinde de procedurile de la aceasta Camera.
“Daca ar fi vorba de Senat, in cel mult o luna ar fi trebuit sa avem si votul final”, a mentionat Ovidiu Marian, care este totodata si presedintele Comisiei de buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat.
Majorarea pragului de detinere de la SIF-uri este de o importanta uriasa pentru piata de capital locala, in conditiile in care ar putea genera noi intrari de bani in special din partea investitorilor straini.
Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a solicitat membrilor Camerei Deputatilor urgentarea demersurilor necesare pentru ca proiectul de lege privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% sa fie supus votului in plenul Camerei Deputatilor.
“Consideram ca majorarea pragului la SIF-uri de la 1 la 5% ar reprezenta un pas important pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania si, datorita acestui fapt credem ca investitorii de pe piata de capital merita mai mult interes din partea legislativului”, au precizat reprezentantii AIPC.
Dezbaterea proiectului legislativ a fost amanata in repetate randuri in ultimii, ceea ce ii determinase pe multi dintre actorii pietei de capital locale sa creada ca politicienii nu doresc schimbarea situatiei de la SIF-uri.
Actiunile SIF-urilor sarisera azi cu pana la 10% ca urmare a votului favorabil din Comisia de buget-finante, dar ulterior cresterile s-au mai temperat.
Brokerii spun ca pe termen scurt turbulentele de pe pietele internationale sunt mai puternice decat impactul informatiilor privind pragul pe SIF-uri.
"Investitorii straini sunt in aceste momente mult mai preocupati de ceea ce se intampla pe pietele internationale. Focusul lor este acolo si opinia mea este ca informatiile privind pragul de la SIF-uri nu sunt de natura sa schimbe acest lucru", a comentat Bogdam Campianu, directorul departamentului piete de capital din cadrul Raiffeisen Capital & Investment.
El aminteste la randul lui de faptul ca povestea SIF-urilor este una lunga, in care au existat o serie de dezamagiri pentru investitori de-a lungul timpului.
“Din pacate, eu cred ca 'valoarea' ridicarii pragului de detinere astazi este mult mai mica decat ar fi fost in urma cu cativa ani", afirma Campianu.