Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Visul listării s-a transformat într-un cosmar pentru foştii proprietari: Acţiunile FP au scăzut sub 0,5 lei. Brokerii: Străinii nu le vor lăsa să ajungă la 0,4 lei

Visul listării s-a transformat într-un cosmar pentru foştii proprietari: Acţiunile FP au scăzut sub 0,5 lei. Brokerii: Străinii nu le vor lăsa să ajungă la 0,4 lei

Catalin Ciocan
5 minute de citit Publicat la 21:35 12 Mai 2011 Modificat la 21:35 12 Mai 2011
Visul listării s-a transformat într-un cosmar pentru foştii proprietari: Acţiunile FP au scăzut sub 0,5 lei. Brokerii: Străinii nu le vor lăsa să ajungă la 0,4 lei
Foto: Mediafax
Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au cazut azi sub pragul de 0,5 lei, nivel la care se mai tranzactionasera doar pe piata “gri” inainte de listarea la Bursa, evenimentul asteptat ani buni de fostii proprietari deposedati de regimul comunist tocmai pentru a-si valorifica mai bine titlurile primite.

Titlurile FP au coborat pana la un minim de 0,499 lei/actiune, caderea abrupta de azi avand ca explicatie trecerea perioadei in care investitorii puteau cumpara actiuni pentru a beneficia de dividende. Actiunile au reusit totusi sa-si revina, pana la finele sedintei de tranzactionare, dupa ce au aparut informatii potrivit carora statul ar putea amana emiterea de noi actiuni pentru persoanele despagubite.

Pretul la Bursa al FP a atins in mod constant in ultima perioada noi minime de la listare, pe fondul temerilor investitorilor ca un val de actiuni va inunda piata, dupa ce Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) va da drumul la peste 1,5 miliarde de actiuni, reprezentand peste 10% din capitalul social al Fondului.

Azi, ANRP a anuntat ca a cerut Guvernului sa aprobe un proiect de act normativ care sa permita emiterea esalonata a titlurilor de despagubire, cu scopul prevenirii “scaderii pretului de piata al actiunilor emise pentru protejarea persoanelor indreptatile, cat si ale statului roman, in calitatea sa de actionar al Fondului Proprietatea”. De altfel, un document al Guvernului, citat de Mediafax, indica faptul ca Executivul intentioneaza sa amane pana la 1 iulie termenul de schimbare a titlurilor de despagubire in actiuni.

“Optiunile pe care le au ei sunt sa emita toate titlurile o data si sa prabuseasca piata, ori sa mai amane eliberarea lor, desi nu ar rezolva mare lucru cu asta, sau sa le dea cu taraita, ceea ce probabil se va intampla din doua motive: sa nu se reduca prea repede participatia statului si sa protejeze piata”, spune Marius Murgu, presedintele Asociatiei Actionarilor de la Fondul Proprietatea (FP).

Statul este in prezent cel mai important actionar al FP, cu 36,79% din actiuni, dar dupa ce aceasta se va reduce sub pragul de 33%, drepturile de vot ale celorlalti actionari nu vor mai fi limitate, iar acestia vor putea chiar sa preia controlul Fondului, in conditiile in care la Fondul Proprietatea nu exista prag de detinere ca la SIF-uri. Totodata, actionarilor privati le va fi mult mai usor sa intre in Comitetul Reprezentantilor, organismul de supraveghere al FP, care in prezent este dominat de reprezentantii statului.

Brokerii spun de altfel ca statul va face tot posibilul ca sa pastreze cat mai mult participatia de 33%.

“Eu nu cred ca statul va incepe sa dea actiunile mai devreme de octombrie si va da foarte putin, pentru a sta cat mai mult timp peste pragul de 33%”, spune Adrian Lupsan, directorul general adjunct al Intercapital Invest. Brokerii de la Intercapital au lansat anul trecut un fond care investeste in actiuni Fondul Proprietatea.

 

Marea temere a fostilor proprietari este ca pretul va cadea pana la 0,4 lei/actiune dupa Ministerul Finantelor va incepe sa transfere din nou actiunile catre persoanele despagubite. Cu toate acestea, brokerii spun, ca desi este posibil ca actiunile sa mai cada sub 0,5 lei, nu vor ajunge la 0,4 lei, pentru ca investitorii straini vor percepe diferenta extrem de mare fata de activul net si isi vor activa ordine de cumparare.

“Nu cred ca vor ajunge la 0,4 lei. Este si job-ul nostru al brokerilor, dar si al clientilor sa perceapa acest lucru. La 0,4 lei, actiunile FP ar fi la un discount de aproape 70% fata de activul net”, a declarat Nicoleta Banica, Head of Sales in cadrul UniCredit CAIB Securities Romania, una dintre cele mai mari societati de brokeraj de pe piata, care lucreaza in prezent cu clienti investitionali.

O parere similara are si Florin Ilie, directorul piete de capital din cadrul ING Bank, care pe de alta parte atrage atentia asupra reactiei exagerate pe care a avut-o piata la informatiile privind reluarea procesului de conversie a titlurilor de despagubire in actiuni. Dupa listarea Fondului Proprietatea la Bursa, procedura de despagubire a fost suspendata pana pe data de 2 mai.

“Ce trebuie retinut este ca riscul de <overhang> (termen care desemneaza presiunea la vanzare care se formeaza in anumite momente pe piata – n.red) trebuie evaluat cu prudenta si nu cu superficialitate cum s-a intamplat acum”, a precizat Florin Ilie.

Brokerii cred de altfel ca presiunea din piata s-a eliberat dupa aparitia informatiilor de la ANRP, iar actiunile vor incepe sa isi revina usor.

“Cei care vor impinde piata in sus acum vor fi romanii, nu strainii, pentru ca ei au descarcat in ultima perioada, sperand sa ia apoi actiunile la preturi mai mici”, spune Adrian Lupsan.

De altfel, potrivit oficialilor AAFP, cei care au tranzactionat actiuni FP dupa listare au fost in special speculatorii, care cumparasera in ultimii ani de pe piata “gri” si au putut sa faca un profit foarte bun de pe urma acestor investitii.

“Am facut un sondaj vast printre brokeri si printre fostii proprietari si circa 70% din lichiditatea actiunilor dupa listarea la Bursa a fost asigurata de speculatori, cei care cumparasera actiunile de pe piata gri la 0,2-0,3 lei, si doar 30% de fostii proprietari. Acestia sunt legati emotionali de pretul de 1 leu si viseaza inca la acesta”, a mentionat presedintele AAFP.

Ultima tranzactie de azi cu actiunile FP s-a realizat la pretul de 0,525 lei/actiune, nivel la care capitalizarea bursiera a Fondului este de 1,76 miliarde de euro.

Fondul Proprietatea a fost creat in decembrie 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri au fost expropriate, in mod abuziv, de regimul comunist si a fost listat la Bursa de la Bucuresti de-abia la inceputul acestui an. Fondul are active de peste 4 miliarde de euro si participatii in cele mai importante companii energetice romanesti. Incepand de anul trecut, FP este administrat de grupul Franklin Templeton, unul dintre cele mai mari companii de administrare a investitiilor la nivel global.

×
x close