Managerii de la Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea (FP), spun ca trateaza lichiditatile fondului ca un “safe heaven” si nu vor le riste asa cum au facut bancile europene, care din cauza lacomiei au ajuns sa aiba problemele pe care le au azi.
Fondul Proprietatea avea peste 60 milioane de euro in cash si depozite bancare la sfarsitul lunii octombrie, reprezentand 1,7% din activul net al fondului de 3,4 miliarde de euro.
“Tratam cash-ul ca un safe heaven si nu vrem sa ne luam nici un risc. Nu o sa mergem cu bancile care ofera cele mai mari dobanzi pentru ca de regula asta inseamna ca au probleme”, a precizat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea si seful biroului din Romania al Franklin Templeton.
“Asta este greseala pe care bancile din Europa au facut-o: au devenit lacome si s-au dus dupa datoriile grecesti, desi dobanda era doar cu putin mai mare decat cea oferita de bondurile germane”, a adaugat Mark Mobius (foto), presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group si unul dintre cele mai respectate nume la nivel global in ceea ce priveste administrarea de investitii.
Oficialii Templeton spun ca cash-ul trebuie sa fie pastrat pentru a fi investit in actiuni, deoarece acestea vor oferi randamente mai bune pe termen lung.
“Nu as investi in nici o valuta. Trebuie sa va amintiti ca toate valutele intotdeauna isi pierd valoarea. Poti sa te intorci in istorie si o sa vezi ca toate valutele in final valoreaza mai putin. Eu imi amintesc, de exemplu, ca atunci cand eram copil cu 10 centi puteam sa iau un baton mare de Mars. Acum batonul de Mars e mai mic si costa un dolar. De aceea noi recomandam actiunile, deoarece companiile pot sa-si ajusteze preturile”, a mentionat Mobius.
Mark Mobius atrage totodata atentia ca Fondul Proprietatea nu este administrat asa cum in mod normal un fond mutual este condus.
“Fondul Proprietatea este condus mai mult ca un fond de private equity datorita ponderii mare de companii nelistate”, a subliniat seful Templeton Emerging Markets Group.
FP incearca sa convinga Guvernul sa listeze companiile mari din energie, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Romgaz si cauta in acelasi timp sa-si vanda detinerile la distribuitorii de energie electrica si gaze detinuti deja de jucatori privati, precum E.ON, GDF sau Enel.
La finele lunii octombrie, peste 60% din portofoliul FP era in companii nelistate. De altfel, in top 10 detineri ale fondului, doar doua reprezentau companii listate, OMV Petrom (cu o pondere de 23% in activul net) si Transgaz (cu 2,6%).