Analistii de la Raiffeisen spun ca cea mai buna varianta pentru actionarii SIF-urilor ar fi cash-ul care sa fie integral distribuit acestora prin dividende.
“Dat fiind ca schimbul de actiuni ar insemna si emisiunea de noi actiuni Erste ceea ce ar dilua actionarii deja existenti ai bancii austriece,nu credem intr-un swap. Cel mai probabil un mix cash+actiuni Erste ar fi solutia”, a precizat Alexandru Combei, analist in cadrul Raiffeisen Capital & Investment (RCI).
O parte dintre SIF-uri au cerut aprobarea actionarilor pentru a negocia alte variante de exit de la BCR, decat listarea si anume o vanzare, un schimb de actiuni sau o solutie combinata. Listarea pare iesita complet din calculi in aceste moment avand in vedere ca pentru a fi obligatorie pentru Erste toate cele cinci societati de investitii financiare trebuie sa o ceara in scris.
Potrivit informatiilor din prezent, cel putin una dintre SIF-uri, Banat-Crisana (SIF1), agreeaza oferta Erste, aceasta fiind si singura societate care nu a cerut aprobarea actionarilor pentru a negocia o anumita varianta cu austriecii. Trei dintre SIF-uri au convocat o AGA in acest sens pentru luna septembrie, in timp ce SIF Transilvania, care la randul ei pare foarte aproape de o integere cu Erste, a indicat ca va convoca o AGA in luna octombrie pentru pentru a permite actionarilor sa ia o decizie in privinta modului de valorificare a pachetului de la BCR.
SIF-urile sunt limitate in valorificarea pachetului de la BCR si de reglementarile de pe piata de capital, care impun anumite restrictii privind vanzarea activelor imobilizate, categorie in care se incadreaza si participatia la BCR.
Astfel, SIF-urile nu pot valorifica mai mult de 1,5% din actiunile de la BCR (procentul variaza usor in functie de modul in care fiecare societate de investitii a inregistrat aceasta participatie in contabilitate), fara o hotarare a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, care are sanse sa fie intrunita doar de catre SIF Transilvania, din cauza conditiilor de cvorum. Oficialii SIF Moldova mentionasera intr-un raport al consiliului de administratie pentru AGA din septembrie, ca pentru diferenta de actiuni, un potential cumparator si-ar putea asuma o obligatie de cumparare in aceleasi conditii in viitor.
Tot SIF Moldova prezentase in acelasi raport ca, in cazul schimbului de actiuni, ar trebui sa se aplice un discount la pretul actiunilor Erste pentru perioada de “lock up” (perioada de blocare a actiunilor Erste de la tranzactionare ceruta de austrieci). Discountul ar rezulta din volatilitatea actiunii Erste (circa 30% pe Bursa din Viena).
Tot SIF Moldova a oferit o evaluare a BCR la 2,67 miliarde de euro, dar potrivit unor surse apropiate negocierilor, Erste nu ar considera ca banca este mai valoroasa in aceste moment decat BRD, a carei valoare medie pe Bursa in acest an ar fi in jurul a 2,3 miliarde de euro. Analistii de la Raiffeisen au spus ca o valoarea “realista” a BCR ar fi 1,86 miliarde de euro, dar SIF-urile ar putea obtine mai mult avand in vedere pozitia pe care o au in actionariatul BCR.
SIF-urile controleaza 30,12% din actiunile bancii, procent care le permite sa blocheze deciziile strategice ale bancii precum majorarea capitalul social sau modificarea actului constitutiv. SIF-urile nu s-au folosit insa pana acum de acest avantaj, doar SIF Moldova incercand sa aiba o pozitie de forta fata de austrieci pentru a-si apara interesele in cadrul celei mai mari banci romanesti.