Tranzactia cu Erste Group va “umfla” conturile SIF-urilor in acest an in conditiile in care ar putea ajunge sa aiba circa 150 milioane de euro la finele anului dupa ce vor incasa prima transa de bani de la austrieci, dar sefii acestor societati spun ca nu intentioneaza sa acorde vreun dividend special actionarilor, iar unii dintre ei estimeaza chiar ca dividendele ar putea fi mai mici decat cele acordate in acest an.
Suma de 150 mil. euro este orientativa in conditiile in care se bazeaza pe acordul incheiat de SIF Muntenia cu Erste si banii disponibili deja in conturile SIF-urilor la finele lunii septembrie. Fiecare SIF poate decide modul cum isi va structura tranzactia in acest an, in conditiile generale ale acordului convenit cu austriecii, ceea ce inseamna ca alte societati ar putea decide sa primeasca mai putin cash si mai multe actiuni Erste decat SIF Muntenia sau invers.
SIF Muntenia urmeaza sa incaseze in acest an 12 milioane de euro in cash din tranzactia cu Erste, dupa plata taxelor, iar daca si restul societatilor ar primi o suma similara, ar insemna in total 60 milioane de euro, care s-ar adauga deja celor 93 milioane de euro pe care SIF-urile ii aveau in conturi bancare la finele lunii trecute.
Oficialii SIF Muntenia spun ca nu vor face achizitii importante pana la finele anului, iar vanzarile sunt oricum blocate, ca urmare a tranzactiei cu Erste. SIF-urile nu pot vinde mai mult de 20% din active pe parcursul unui exercitiu financiar fara aprobarea actionarilor si o singura societate poate intruni cvorumul necesar pentru a obtine aceasta aprobarea – SIF Transilvania.
“O parte din bani o sa-I investim, iar o parte o sa-I dam actionarilor. Dar profitul nu o sa fie mult mai mare decat cel bugetat, iar in aceste conditii dividendele ar putea fi chiar mai mici decat anul trecut. ”, spune Petre Szel, presedintele SIF Muntenia.
SIF Muntenia are de altfel cel mai mic profit la noua luni, dintre SIF-uri, de doar 13,2 milioane de lei (circa 3 mil.euro). Pentru acest an societatea isi bugetase un profit brut de 65 milioane de lei (circa peste 15 mil. euro), dupa ce in 2010 obtinuse un castig net de 71,4 milioane de lei (brut insemna circa 84 milioane de lei).
Nici conducerea SIF Oltenia nu se arata dispusa sa acorde dividende mai mari actionarilor, spunand ca nu pentru acest lucru isi vinde actiunile de la BCR, cea mai importanta detinere din portofoliu, ci tocmai pentru ca vrea sa creasca valoarea portofoliului.
“Nu vom da vreun dividend special. Interesul nostru este sa ne imbunatatim societatea, nu vand BCR ca sa-mi subtiez portofoliul, ci pentru ca vreau sa-mi lichidizez o detinere. Trebuie sa ne facem profitul bugetat, iar rata de distributie a dividendelor va fi probabil similara cu cea de anul trecut”, a spus Ciurezu.
SIF Oltenia avea dupa primele noua luni ale anului un profit de 66,8 milioane de lei, in conditiile in care pentru acest an isi bugetase un castig de 81 milioane de lei, similar celui inregistrat in 2010.
Oficialii SIF Oltenia spun de altfel ca aceasta societate de investitii va incasa in cash mai putin bani decat SIF Muntenia, deoarece va opta sa primeasca mai mult sub forma de actiuni Erste.
“Noi vom primi ceva mai putini bani in acest an. Fiecare SIF poate decide cum vrea sa-si structureze tranzactia, in conditiile acordului total”, a spus Ciurezu.
SIF Muntenia (SIF4), prima dintre cele cinci SIF-uri care a semnat contractul de vanzare a actiunilor detinute la BCR, optase sa primeasca in acest an 16,2 milioane de euro in cash si alte 42 milioane de euro sub forma de actiuni Erste Group. Restul de peste 12 milioane de euro in cash si 18 milioane de euro in actiuni Erste ar urma sa le primeasca pana in 2013.
Totusi, chiar daca SIF-urile vor cauta sa-si mentina profitul pana la finele anului in jurul nivelului bugetat, pentru a nu trebui sa dea mai multi bani actionarilor, randamentul dividendelor pe care le vor acorda aceste societati va fi unul foarte bun. Analistii de la Raiffeisen Capital & Investment (RCI) au calculat un randament al dividendului de 14% pentru SIF Muntenia, care lua in calcul doar profitul realizat pana acum si suma in cash pe care o va primi societatea in acest an de la Erste, minus taxele aferente. Randamentul este dublu fata de cele mai bune dobanzi platite in prezent de banci la depozitele pe 12 luni.
O situatie speciala se intalneste in cazul SIF Transilvania, care a facut deja un profit de 120 milioane de lei la noua luni, cu 75% mai mare decat cel bugetat pentru tot anul. Aceasta este si singura societate de investitii care ar putea face toata tranzactia cu Erste pe parcursul unui singur an. Conducerea SIF Transilvania a si convocat o Adunare Generala Extraordinara pentru aprobarea tranzactiei, iar in aceste conditii ar fi in pozitia sa distribuie cele mai mari dividende actionarilor.
SIF-urile trebuie sa primeasca in total 440 milioane de euro de la Erste Group in schimbul pachetului de 30,12% pe care-l controleaza la BCR. Fiecare SIF va ajunge sa detina cate 1% din actiunile grupului austriac.