Antena 3 CNN Economic Biz News Burse SIF Moldova a cerut CNVM o derogare de la legea pieţei de capital pentru ca anumite SIF-uri să nu fie avantajate în negocierile cu Erste

SIF Moldova a cerut CNVM o derogare de la legea pieţei de capital pentru ca anumite SIF-uri să nu fie avantajate în negocierile cu Erste

Catalin Ciocan
2 minute de citit Publicat la 12:48 06 Sep 2011 Modificat la 12:48 06 Sep 2011
SIF Moldova a cerut CNVM o derogare de la legea pieţei de capital pentru ca anumite SIF-uri să nu fie avantajate în negocierile cu Erste
Foto: Agerpres
SIF Moldova a cerut Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) organizarea unei intalniri cu grupul SIF-urilor, la care sa participe si un reprezentant al Ministerului Finantelor, pentru armonizarea opiniilor cu privire la procentul din BCR care poate face obiectul unei tranzactii cu Erste Group si totodata pentru a discuta posibilitatea unei derogari de la reglementarile de pe piata de capital, astfel incat actionarii sa poata vota pe marginea acestei tranzactii in cadrul unei Adunari Generale Ordinare si nu Extraordinare asa cum prevedea legea in prezent.

SIF-urile sunt limitate in negocierile cu austriecii de un articol din legea pietei de capital care nu le permite sa instraineze sau sa faca schimb activele a caror valoare depaseste 20% din totalul activelor imobilizare, mai putin creantele, fara aprobarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. Dispersia actionariatului si existent pragului de detinere nu permit insa SIF-urilor sa stranga cvorumul necesar pentru AGEA, singura exceptie fiind in cazul SIF Transilvania care a putut organiza o astfel de Adunare.

SIF Moldova spune de altfel ca are nevoie de o armonizare a modului in care sunt interpretate aceste limitari, deoarece prevederile actelor constitutive ale unor SIF-uri ar putea permite intrunirea cvorumului pentru AGEA, ceea ce ar permite efectuarea tranzactiilor in defavoarea altor SIF-uri.

“In aceasta situatie, tinand cont de discutiile in curs cu Erste Group Bank AG, cat si de continutul articolelor din presa cu declaratii ale reprezentantilor altor SIF-uri, constatam ca exista abordari diferite in interpretarea art.241 alin. (1) – din Legea 297/2004. Acest aspect ar putea determina sa nu putem obtine conditii echitabile in negocierile privind gasirea de solutii alternative pentru listarea BCR, care sa satisfaca interesele SIF-urilor, cat si ale actionarilor acestora”, se arata in adresa trimisa de conducerea SIF Moldova.

Conducerea societatii a cerut totodata armonizarea opiniilor privind abordarea unitara a unei eventuale tranzactii care ar putea include cumulat: derularea contractului pe mai multe exercitii financiare, un schimb de actiuni si o vanzare de actiuni. In aceste context, SIF Moldova a cerut si un punct de vedere in ceea ce priveste interpretarea autorizata si unitara in ceea ce priveste regimul fiscal care se aplica schimburilor de actiuni intre societatile din diferite state membre ale Uniunii Europene.

SIF Moldova a trimis aceasta adresa catre CNVM pe 3 august, insa raspunsul Comisiei a venit de-abia o luna mai incolo, pe 2 septembrie, acest raspuns constand intr-o mentiune scurta potrivit careia solicitarea este in curs de analiza, iar un alt raspuns ar urma sa vina in cel mai scurt timp. Comisarii CNVM spun ca inca nu s-a luat nici o decizie pe acest subiect, dar ar putea sa fie discutat in perioada imediat urmatoare.

“Nu s-a dezbatut inca acest subiect si nu avem o pozitie oficiala. S-ar putea sa discutam in cursul acestei saptamani”, a precizat Lorand Kralik, comisar CNVM.

O parte dintre SIF-uri au convocat in ultimele saptamani Adunari Generale Ordinare ale Actionarilor pentru a dezbate variantele pe care le-au negociat cu Erste. Singurele care nu au convocat AGA au fost SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania, acestea fiind si societatile care, potrivit unor surse din piata de capital, erau cel mai aproape de finalizarea negocierilor cu austriecii. Conducerea SIF Transilvania a declarat totusi ca va organiza o AGA in octombrie deoarece nu doreste sa ia o decizie pe un subiect atat de important fara aprobarea actionarilor.

SIF-urile detin fiecare cate 6% din actiunile BCR, fiind cei mai importanti actionari minoritari ai bancii. Erste Group controleaza pachetul majoritar de 69,4%.

 

×
Etichete: SIF
x close