Oficialii grupului Franklin Templeton, care pe piata romaneasca administreaza Fondul Proprietatea (FP), dar au si investitii de 80 milioane de dolari prin propriile fonduri, spun ca intelegerea dintre Erste si SIF-uri este favorabila pentru actionarii acestor societati.
"Din perspectiva noastra, aceasta situatie reprezinta o evolutie pozitiva pentru actionarii SIF-urilor”, au precizat reprezentantii Franklin Templeton. Fondurile Templeton aveau investitii in SIF-uri de peste 10 milioane de dolari la sfarsitul primului trimestru. In acelasi timp, managerii Templeton care administreaza Fondul Proprietatea au cerut in repetate randuri listarea companiilor mari din portofoliul fondului.
Actionarii SIF sunt convocati in zilele acestea pentru a se exprima pe marginea tranzactiei cu Erste Group versus listarea BCR la Bursa. La AGA de azi de la SIF Muntenia, trei sferturi dintre actionarii prezenti au votat in favoarea tranzactiei, iar unii investitori spun ca nu se asteapta la “surprize” nici la celelalte Adunari.
“Momentul de negociere a trecut. Acum nu cred ca se mai poate schimba la AGA de la celelalte SIF-uri. Daca toate SIF-urile sau actionarii de la toate ar fi respins deal-ul s-ar mai fi putut schimba ceva, dar asa nu“, a declarat Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, societatea care administreaza fondul de investitii STK Emergent.
Maine va avea loc a doua convocare a Adunarii Generale Ordinare de la SIF Oltenia, dupa ce azi sedinta nu s-a putut tine din lipsa de cvorum, doar 15,8% din actionarii cu drept de vot fiind prezenti fata de necesarul de minimum 50%. Tot maine ar urma sa aiba loc prima convocare a Adunarii Generale Ordinare de la SIF Moldova, aceasta fiind si singura societate de investitii financiare care nu a intrat in deal-ul cu Erste. Totusi, si aceasta societate poate accepta conditiile oferite de austrieci.
Erste avea nevoie de o intelegere cu o singura SIF pentru a evita listarea BCR, iar acum ca actionarii SIF Muntenia nu au cerut listarea, chiar daca la o alta societate s-ar intampla o “surpriza” si actionarii ar insista pentru aducerea bancii pe bursa, austriecii nu ar mai fi obligati sa listeze banca.
Potrivit acordului semnat in 2009 pentru amanarea listarii, doar daca toate cele cinci SIF-uri o cer in scris, listarea este obligatorie pentru Erste. SIF Banat-Crisana de altfel nici nu a convocat o AGA pentru a cere punctul de vedere al actionarilor, dar conducerea societatii a spus ca va astepta deciziile de la Adunarile Generale convocate de celelalte SIF-uri pentru a lua o decizie in acest sens.
Tranzactia prin care societatile de investitii vor primi cash si actiuni ale grupului austriac in schimbul titlurilor de la BCR va permite SIF-urilor sa-si lichidizeze cea mai importanta detinere din portofoliu, cu o pondere de circa 20% in activele acestora. SIF-urile vor primi fiecare in cash cate 26 milioane de euro si alte 82 milioane de euro sub forma de actiuni Erste, ceea ce va insemna mai mult decat capitalizarea bursiera a acestora. Pe de alta parte, o serie de analisti si investitori au spus ca desi oferta este una buna pentru SIF-uri, acestea ar fi putut obtine mai mult de la Erste avand in vedere pozitia pe care acestea o au in actionariatul bancii, fiind cei mai important actionari minoritari cu o detinere de 30,12%.