Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Semnarea contractului pentru intermedierea listarii Transelectrica, “o chestiune de zile”. Vanzarea insa devine un subiect pentru anul viitor

Semnarea contractului pentru intermedierea listarii Transelectrica, “o chestiune de zile”. Vanzarea insa devine un subiect pentru anul viitor

Catalin Ciocan
3 minute de citit Publicat la 17:32 07 Noi 2011 Modificat la 17:32 07 Noi 2011
  Semnarea contractului pentru intermedierea listarii Transelectrica, “o chestiune de zile”. Vanzarea insa devine un subiect pentru anul viitor
Sursa: Tradeville
Oficialii romani urmeaza sa semneze zilele acestea contractul pentru intermedierea ofertei Transelectrica (TEL) cu brokerii din consortiul BCR-Intercapital-Swiss Capital, dar din cauza timpului scurt care a mai ramas pana la sfarsitul anului, lansarea ofertei va avea loc la inceputul anului viitor, au declarat surse apropiate procesului.

“Din partea statului roman trebuie sa semneze sapte persoane, dar s-a intarziat, pentru ca ba era plecat unul, ba altul.Brokerii au semnat deja contractul”, au declarat sursele citate.

Cele doua parti au calendar “ambitios, dar fezabil” in ceea ce priveste lansarea ofertei, care insa nu va avea loc pana la sfarsitul acestui an, asa cum statul se angajase initial.

“Trebuie tinut cont ca suntem deja in 7 noiembrie, iar dupa 18-19 noiembrie nu se mai poate face nimic pentru ca se apropie sarbatorile de iarna”, au spus aceleasi surse, care au adaugat ca lansarea ofertei trebuie facuta dupa o perioada mai lunga de “liniste” pe pietele de actiuni, nu intr-un moment cum este cel de acum, de exemplu, cand pe bursele mari sunt zilnic fluctuatii de cateva procente.

Statul roman intentioneaza sa vanda pe Bursa un pachet suplimentar de 15% din Transelectrica (TEL), care in aceste momente valoreaza 45,5 milioane de euro. Succesul acestei oferte este crucial pentru programul de vanzari pe bursa pe care statul il are in plan, in conditiile in care prima oferta din acest program, cea prin care s-a incercat vanzarea a 10% din Petrom a fost un mare esec.

Pentru a se asigura ca de aceasta data va gasi suficienti cumparatori pentru actiunile scoase la vanzare, statul roman trecuse in caietul de sarcini cerinta  promovarii ofertei si in Statele Unite, dar ulterior, la solicitarea brokerilor, a revenit si a precizat ca prevederea nu este obligatorie.

“Promovarea ofertei in Statele Unite nu este obligatorie. Deocamdata se analizeaza si se va decide efectiv dupa ce se testeaza interesul investitorilor din Europa”, au mentionat sursele citate.

O promovare a ofertei in Statele Unite ar fi mult mai costisitoare pentru brokeri si ar implica totodata si o raspundere juridical mai mare pentru toate partile implicate in pregatirea ofertei.

Succesul ofertei Transelectrica va depinde de discountul pe care statul roman il va oferi investitorilor fata de pretul la care actiunile se tranzactioneaza pe Bursa, iar la oferta Petrom, Guvernul nu paruse deloc dornic sa ofere un discount atractiv.

Analistii societatii de brokeraj Tradeville au recomandat, de altfel, azi investitorilor sa cumpere actiunile Transelectrica la un pret cu cel putin 10% mai jos fata de valoarea “corecta” estimata de ei la 17,59 lei/actiune, care este la randul ei, cu peste 2% mai redusa fata de pretul de la Bursa al titlurilor. Transelectrica este o companie potrivita in special investitorilor pe termen lung,

“Desi Transelectrica este o companie potrivita pentru portofoliul unui investitor pe termen lung, mai ales in contextul actual, recomandam investitorilor interesati de achizitia titlului TEL sa isi ia o marja de siguranta de cel putin 10%; cu alte cuvinte actiunea TEL ar trebui sa starneasca un interes mai mare din partea cumparatorilor la 15.83 lei sau la 90% din valoarea intrinseca estimata”, au precizat analistii de la Tradeville.

Transelectrica este o companie interesanta pentru investitori si prin prisma dividendelor, compania distribuind in fiecare an actionarilor cel putin 50% din profitul net sub forma de dividende ca urmare a obligativitatii impuse de statul roman care este actionar majoritar , cu 73,7% din actiuni. La pretul de piata, randamentul dividendului estimat de Tradeville este de 3%, aproximativ 50% din dobanda unui depozit bancar.

Transelectrica a obtinut un profit record in prima jumatate a anului, de 42,6 milioane de euro, in timp ce afacerile au depasit 300 milioane de euro, pe fondul consumului mai mare de energie electrica, majorarii tarifului pentru transportul energiei si cursului de schimb favorabil. Compania urmeaza sa publice joi rezultatele pe primele noua luni ale anului.

×
x close