Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Şeful SIF Moldova, lăsat pe dinafară în discuţiile SIF-urilor cu Erste

Şeful SIF Moldova, lăsat pe dinafară în discuţiile SIF-urilor cu Erste

Catalin Ciocan
3 minute de citit Publicat la 19:13 08 Sep 2011 Modificat la 19:13 08 Sep 2011
Şeful SIF Moldova, lăsat pe dinafară în discuţiile SIF-urilor cu Erste
Presedintele SIF Moldova, Costel Ceocea, spune ca nu a fost invitat de austriecii de la Erste pentru a discuta pe tema actiunilor de la BCR, desi, din informatiile de care dispune, ceilalti sefi de SIF-uri au avut astfel de intalniri pe parcursul zilei de azi.

SIF-urile s-au intalnit de la ora 10 la sediul BCR cu reprezentantii  grupului austriac, subiectul oficial al intalnirii fiind prezentarea rezultatelor la sase luni ale bancii si perspectivele pentru semestrul al doilea.
“Am participat doar la prezentarea rezultatelor semestriale. Nu am fost invitat si la alte discutii. Din cate am inteles, ceilalti sefi de SIF-uri au avut intalniri. Am cerut si eu o intalnire cu oficialii Erste, dar pana in prezent nu am primit nici un raspuns”, a declarat Costel Ceocea. 

Surse apropiate discutiilor dintre Erste si SIF-urilor declarasera anterior ca la sediul BCR va fi prezenta azi si echipa de negociere de la Erste, condusa de Manfred Wimmer, vicepresedintele grupului financiar si cel care a condus negocierile pe tema actiunilor de la BCR.  SIF-urile si Erste trebuia sa ajunga la un punct de vedere comun privind valoarea bancii, in conditiile in care evaluarile realizate de mai multe banci de investitii internationale, printre care UBS, Morgan Stanley si Rothschild, variaza intre un minim de 1,6 miliarde de euro si un maxim de 2,8 miliarde de euro.

Potrivit lui Costel Ceocea, Wimmer nu a participat la la prezentarea rezultatelor semestriale, dar a fost in sediul BCR.
“Doar ne-am salutat si atat”, a spus Ceocea.  El afirma  ca, din informatiile pe care le are, “nu s-a rezolvat nimic azi”, dar bineinteles nu poate fi sigur in conditiile in care nu a participat la intalniri. Presedintii celorlalte SIF-uri nu au putut fi contactati pe parcursul zilei de azi.

Seful SIF Moldova spune ca azi a fost la Ministerul Finantelor si CNVM pentru a cere lamuriri in legatura cu o serie din aspectele unei eventuale tranzactii cu Erste.  Surse apropiate discutiilor precizasera anterior ca structura tranzactiei dintre SIF-uri si Erste implica atat o componenta cash, cat si una in schimb de actiuni. Impozitul pe castigul care ar rezulta in cazul unui schimb de actiuni ar putea insa anula mare parte din acel profit.

“Daca facem un schimb de actiuni, raportul de schimb ar insemna o evaluare a actiunii mai mare decat valoarea contabila, deci un castig care ar fi impozitat”, a declarat Costel Ceocea.
SIF Moldova a cerut CNVM si o derogare de la legea pietei de capital, pentru ca actionarii sa poata vota pe marginea unei tranzactii cu actiunile BCR in cadrul unei Adunari Generale Ordinare si nu Extraordinare asa cum prevede legea in prezent. Pe reglementarile actuale, doar SIF Transilvania ar putea strange cvorumul necesar pentru o AGEA.

SIF Transilvania, alaturi de SIF Banat-Crisana, sunt si societatile de investitii financiare cel mai aproape de o intelegere cu Erste, in timp ce SIF Oltenia si Muntenia incearca la randul lor sa nu ramana in urma. Pozitia SIF Moldova pare delicata in aceste momente, in conditiile in care aceasta societate este singura care a parut sa forteze mana austriecilor pentru a lista banca. Oficialii societatii au spus anterior ca nu au fost invitati nici la intalnirea de la Viena din iunie, la care participase si Manfred Wimmer.

Erste are nevoie doar de o intelegere cu o singura SIF pentru a evita listarea BCR. O tranzactie cu doua societati i-ar permite sa detina controlul complet in banca, deoarece ar “scapa” si de obligatia de a da SIF-urilor doua locuri in consiliul de administratie al BCR. Pe de alta parte, reprezentantii Erste Group spuneau in urma cu cateva saptamani ca poarta discutii cu toate cele cinci SIF-uri, fara a oferi insa alte detalii.

SIF-urile detin impreuna 30,12% din actiunile BCR, iar Erste mai are nevoie doar de 6% (echivalentul pachetului detinut de o SIF), pentru a ajunge la 75% si a putea lua toate deciziile importante in cadrul BCR fara aprobarea celorlalti actionari.

Reglementarile actuale nu le permit SIF-urilor  sa instraineze sau sa faca schimb activele a caror valoare depaseste 20% din totalul activelor imobilizare, mai putin creantele, fara aprobarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. Cu alte cuvinte, singura SIF care ar putea vinde pe parcursul exercitiului financiar, tot pachetul de 6% ar fi SIF Transilvania, daca actionarii vor aproba bineinteles tranzactia,. Totusi si o alta SIF ar putea face o tranzactie, vanzand circa 1,5% din actiuni acum, iar restul pe parcursul a mai multe exercitii financiare.

×
Parteneri
x close