Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Seful Erste: Intentia noastra este sa luam 15% din BCR de la SIF-uri in acest an si restul in 2012

Seful Erste: Intentia noastra este sa luam 15% din BCR de la SIF-uri in acest an si restul in 2012

Catalin Ciocan
3 minute de citit Publicat la 17:57 28 Oct 2011 Modificat la 17:57 28 Oct 2011
Seful Erste: Intentia noastra este sa luam 15% din BCR de la SIF-uri in acest an si restul in 2012
Foto: Erste Group
Erste Group, actionarul majoritar al celei mai mari banci de pe piata, vrea sa cumpere in acest an pana la jumatate din actiunile detinute de SIF-uri la BCR, iar restul in anul urmator, a declarat azi CEO-ul grupului, Andreas Treichl, in cadrul unei conferinte organizata dupa prezentarea rezultatelor la noua luni.

“In ceea ce priveste actiunile detinute de minoritarii romani, acestea nu vor veni toate intr-o singura etapa. In functie de Adunarile Generale, intentia noastra este sa luam maximum 50% din actiunile detinute de minoritari in 2011 si restul in 2012”, a declarat Treichl (foto), raspunzand la o intrebare adresata de analistii Goldman Sachs.

Grupul austriac a incheiat un acord de principiu cu patru dintre SIF-uri pentru cumpararea actiunilor detinute de acestea la BCR si a si semnat prima tranzactie, cu SIF Muntenia. Singura societate de investitii care nu intrase in acordul de principiu cu austriecii, SIF Moldova, dar a convocat recent o Adunare Generala pentru data de 26 noiembrie pentru aprobarea tranzactiei.

SIF-urile controleaza in total 30,12% din actiunile de la BCR, fiind principalii actionari ai bancii, dupa grupul austriac, care detine 69,4% din actiuni. Jumatate din actiunile detinute de acestea inseamna un pachet de circa 15% din banca.

Fiecare societate de investitii detine cate 6% din BCR, dar nu toate SIF-urile isi vor putea vinde toate actiunile in acest an din cauza unei reglementari legale care le interzice sa vanda mai mult de 20% din active fara aprobarea actionarilor. Singura care ar putea intruni cvorumul necesar pentru a obtine aceasta aprobare este SIF Transilvania. Celelalte SIF-uri isi vor structura tranzactia in mai multi ani, oficialii acestor societati estimand anterior ca vor finaliza tranzactia pana in 2013.

SIF Muntenia s-a angajat sa vanda in acest an 3,77% din actiunile BCR, urmand sa primeasca in schimb cash plus actiuni Erste, in valoare totala de 60,3 milioane de euro la pretul la care se tranzactioneaza azi titlurile grupului austriac la bursa de la Viena. Daca toate SIF-urile ar vinde un pachet similar ar fi echivalentul unui pachet de aproape 19% din BCR. Este totusi posibil ca alte SIF-uri sa anunte ca vor vinde in acest an un pachet mai mic decat cel din cazul SIF Muntenia, in functie de modul in care au inregistrat in contabilitate participatia de la BCR.

Valoarea totala a tranzactiei cu cele cinci SIF-uri s-ar ridica la aproape 490 milioane de euro, ceea ce inseamna ca ar incasa in acest an 245 milioane de euro de la Erste in cash si titluri daca austriecii ar prelua jumatate din participatiile detinute de aceste societati.

Suma finala ar putea suferi modificari, atat in functie de variatia titlurilor Erste la bursa din Viena, dar si de eventualele imbunatatiri ale ofertei pe care le-ar putea obtine SIF-urile care nu au semnat inca tranzactia. SIF Muntenia reusise sa obtina in plus 3 milioane de euro in cash de la austrieci fata de acordul initial, iar sefii celorlalte SIF-uri spuneau ca si ei vor continua negocierile.

Incepand de la sfarsitul acestei luni, trei dintre SIF-uri au programate AGA pentru aprobarea tranzactiei, SIF Transilvania, Banat-Crisana si Moldova. SIF Oltenia a obtinut deja aprobarea din partea actionarilor, dar aceasta societate a parut ca vrea sa vada mai intai care vor fi rezultatele si de la celelalte Adunari Generale. Listarea BCR, in teorie ar mai fi posibila, daca trei dintre SIF-uri ar cere-o, dar cu conditia ca si Erste sa fie de acord, ceea ce este greu de crezut in conditiile in care oficialii grupului s-au pronuntat deja categoric impotriva acestei variante. In acelasi timp, BCR a anuntat deja ca are nevoie de o majorare de capital de 144 milioane de euro si este greu de crezut ca SIF-urile ar dori sa participle cu bani la aceasta operatiune.

BCR a raportat azi o pierdere de 21,3 milioane de euro pe trimestrul al treilea, care a scazut profitul de la inceputul anului pana la 16 milioane de euro. In acelasi timp, Erste Group a inregistrat o pierdere de 1,49 miliarde de euro ca urmare a masurilor extraordinare de la nivelul bilantului care vizat reducerea expunerii pe statele de la periferia zonei euro si operatiunile din Ungaria si Romania.

Seful Erste a spus azi ca grupul austriac isi va concentra toate resursele pentru a vedea o imbunatatire a rezultatelor din Romania, pentru ca momentan BCR este “cea mai mare banca din Romania, dar nu sic ea mai buna”.
 
 

×
x close