Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Schimbare radicala in campania statului de vanzari pe Bursa: oferta de actiuni Romgaz va fi promovata obligatoriu in America

Schimbare radicala in campania statului de vanzari pe Bursa: oferta de actiuni Romgaz va fi promovata obligatoriu in America

Catalin Ciocan
2 minute de citit Publicat la 16:22 26 Ian 2012 Modificat la 16:22 26 Ian 2012
  Schimbare radicala in campania statului de vanzari pe Bursa: oferta de actiuni Romgaz va fi promovata obligatoriu in America
Oferta prin care statul va vinde pe bursa 15% din actiunile Romgaz, cea mai profitabila companie de stat, va fi promovata obligatoriu si in Statele Unite ale Americii, principala piata financiara a lumii, ceea ce s-ar putea dovedi un element-cheie pentru succesul tranzactiei, in conditiile in care la oferta Petrom, intermediarii nu au putut merge oficial si pe piata americana pentru a promova oferta, iar la final statul nu a gasit suficienti cumparatori pentru actiunile companiei petroliere.

Guvernul a trecut acum expres in caietul de sarcini obligatia pentru intermediari de a merge in fata investitorilor din Statele Unite pentru a-i incerca sa convinga sa cumpere actiuni la Romgaz. Anul trecut, nu a existat o astfel de prevedere, in conditiile in care contractul de privatizare semnat in 2004 cu OMV nu permitea promovarea unei oferte de vanzare de actiuni fara aprobarea prealabila a austriecilor.

Antena3.ro a scris in premiera, pe 18 octombrie, despre intentia statului de a obliga intermediarii sa promoveze ofertele si pe piata americana, trecand in caietul de sarcini pentru oferta Transelectrica, prima tranzactie de acest gen, dupa oferta Petrom, ca distributia actiunilor sa fie facuta si in Statele Unite. La cererea brokerilor care cumparasera caietele de sarcini si care au considerat ca nu se impune o astfel de obligatie, avand in vedere marimea ofertei, de zece ori mai mica decat cea a tranzactiei Petrom, statul a revenit si a eliminat aceasta obligatie. Data fiind marimea ofertei Romgaz, care este comparabila cu cea de la Petrom, statul a impus din nou obligatia ca tranzactia sa fie promovata in Statele Unite.

Totodata, spre deosebire de oferta Petrom, vanzarea actiunilor Romgaz va fi condusa de una dintre cele mai mari banci de pe Wall Street, Goldman Sachs, care a castigat mandatul alaturi de Erste, Raiffeisen si Intercapital Invest (subcontractor). De altfel, pentru intermedierea ofertei Romgaz s-au batut toti greii de pe Wall Street, cu exceptia Morgan Stanley. Marile nume ale lumii financiare se prezentasera si la oferta Petrom, dar atunci pierdusera in fata rusilor de la Renaissance Capital, care au cerut un comision de succes cu mult sub ceea ce se practica in mod obisnuit pe piata si au castigat mandatul.
 
Statul a schimbat insa procedura de selectie, acordand o pondere mai mare criteriilor tehnice decat ofertei financiare, iar la selectia intermediarilor pentru Romgaz a avut de ales doar dintre nume mari, Goldman Sachs, JP Morgan sau Citigroup. 

Greutatea acestor grupuri financiare si-a spus cuvantul si in momentul negocierilor cu oficialii statului roman, intermediarii lasand in sarcina companiei sa achite onorariul pentru auditarea situatiilor financiare trimestriale si semestriale conform IFRS, ceea ce va implica o economie de cateva sute de mii de euro, potrivit estimarilor unor experti din piata de capital.

Costurile totale pentru intermedierea ofertei sunt estimate la peste un milion de euro, dar in cazul in care oferta va avea succes, profitul intermediarilor ar putea fi de cateva milioane de euro. Consortiul care conduce vanzarea actiunilor Romgaz a cerut un comision de succes de 1,16% din valoarea tranzactiei. La o valoare estimata la 400 milioane de euro, intermediarii ar putea incasa astfel 4,6 milioane de euro.

Citeste articolul integral pe Fin.ro

×
x close