Inscrierea acestui punct pe ordinea de zi nu constituie o surpriza, in conditiile in care SIF Moldova primise un mandat din partea actionarilor sa faca o astfel de solicitare, iar BCR era obligata sa tina cont de ea, avand in vedere ca societatea de investitii detine 6% din actiunile bancii, peste pragul de 5% necesar conform legii pentru ca un actionar sa poata cere completarea ordinea de zi.
SIF Moldova a cerut de altfel aprobarea actionarilor pentru incheierea tranzactiei cu Erste, avand in vedere ca nu se mai indeplinesc conditiile pentru ca listarea sa aiba loc. Potrivit acordului semnat in 2009 cu austriecii, listarea era posibila daca toate cele cinci SIF-uri ar fi cerut-o sau daca trei dintre ele ar fi cerut-o, insa in acest caz era nevoie si de acceptul Erste.
Oficialii grupului austriac s-au declarat insa total impotriva listarii BCR si au spus ca vor face tot posibilul sa o evite.
Patru dintre SIF-uri au obtinut aprobarea actionarilor pentru a incheia tranzactia cu Erste, iar una dintre ele, SIF Muntenia, a si semnat deja actele.
SIF Moldova are la randul ei AGA pe 26 octombrie in care actionarii sunt chemati sa aprobe conditiile generale ale tranzactiei cu Erste. SIF-urile ar urma sa primeasca in total 440 milioane de euro, in cash si actiuni Erste, in schimbul participatiei de 30,12% pe care o detin cumulat la BCR.
Toate societatile de investitii, cu exceptia SIF Transilvania, vor face tranzactia in mai multe etape, pana in 2013.
Toate societatile de investitii, cu exceptia SIF Transilvania, vor face tranzactia in mai multe etape, pana in 2013.
SIF-urile au purtat negocierile cu Erste si cu gandul la perspectiva unei majorari de capital pe care banca putea sa o deruleze. Ulterior, conducerea BCR a anuntat ca are nevoie de o majorare de capital de pana la 144 milioane de euro, aprobarea acesteia facand obiectul AGA din aceasta luna.
Majorarea de capital nu va produce efecte asupra SIF-urilor daca incheie tranzactia cu Erste.