Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Ministrul Sănătăţii ştie cum să scape de şpaga la doctori: o legalizează

Ministrul Sănătăţii ştie cum să scape de şpaga la doctori: o legalizează

Ministrul Sănătăţii ştie cum să scape de şpaga la doctori: o legalizează
03 Mar 2009   •   06:05

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, anunţă că ştie cum să se lupte cu şpaga din spitale şi mizează pe o creştere a contribuţiei la CAS. Referindu-se la eliminare atenţiilor în bani pentru medici, acesta a anunţat că va introduce sistemul de coplată: ?vom încerca să definim un pachet general de servicii medicale şi probabil că, pentru o bună parte dintre ele, vom introduce coplata. Sumele vor fi mai mici la asistenţa medicală primară. Vom stimula astfel pacienţii să se îndrepte către asistenţa medicală primară şi ambulatorie şi mai puţin la spitale, astfel încât să mai scădem adresabilitatea foarte mare care e în momentul ăsta spre spitale. În momentul în care introducem coplata o să fie o primă etapă în eliminarea şpăgii?
Într-un interviu pentru Adevărul, acesta mai anunţă ?o lege malpraxisului foarte bine pusă la punct şi extrem de clară, astfel încât orice culpă medicală să fie pedepsită. Acest lucru se va întâmpla cel mai târziu în septembrie?.
Întrebat despre sporirea contribuţiei la asigurările de sănătate, ministrul sublinia că nu i s-a părut normal ?ca într-un an electoral să fie micşorată contribuţia de două ori, de fapt de trei ori, pentru că a mai fost o reducere în 2007. Acum avem cea mai mică contribuţie dintre ţările europene. În acelaşi timp, însă, au fost patru măriri salariale în sistemul de sănătate. Practic, e un dezechilibru major între venituri şi cheltuieli, avem spitale în acest moment în care avem un procent semnificativ de cheltuieli de personal, lucru care nu e sănătos şi nici nu stimulează competiţia. Eu mă gândesc la două măsuri, una am făcut-o publică, mi-aş dori 6,5% pentru asigurat şi 7.5% pentru asigurator, o mărire nu prea mare, care se va face la baza generală de impozitare. Ţinând cont de contribuitorii efectivi la bugetul Fondului Unic de Asigurări de Sănătate, bugetul ar creşte cu 2.700 milioane de lei, ceea ce ar asigura absolut integral cheltuielile de finanţare?.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close