Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Mai multi bani de la Erste nu se poate, spune seful SIF Transilvania

Mai multi bani de la Erste nu se poate, spune seful SIF Transilvania

Catalin Ciocan
3 minute de citit Publicat la 13:52 02 Noi 2011 Modificat la 13:52 02 Noi 2011
Mai multi bani de la Erste nu se poate, spune seful SIF Transilvania
Foto: Antena3
Seful SIF Transilvania, Mihai Fercala, spune ca austriecii de la Erste nu vor mai plusa in oferta facuta SIF-urilor pentru cumpararea actiunilor de la BCR fata de pasul pe care deja l-a facut cand a marit cu trei milioane de euro suma in cash oferita SIF Muntenia, oferta imbunatatita de care va beneficia si celelalte societati de investitii financiare.

“Nu cred ca vor plati peste pretul oferit SIF Muntenia. Daca ar da mai mult, ar trebui sa revina si sa schimbe si oferta facuta SIF Muntenia si nu cred ca vor vrea sa faca asta”, a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
SIF Muntenia a fost prima societate care a semnat cu Erste tranzactia pentru vanzarea actiunilor de la BCR. Oficialii SIF Transilvania spun ca si ei vor finaliza actele pana la sfarsitul acestei luni.

“Saptamana urmatoare ar urma sa ne intalnim cu cei de la Erste sa punem la punct ultimele detalii si probabil saptamana cealalta vom semna actele. Oricum, anul acesta, noi vom iesi complet din actionariatul BCR, pentru ca am obtinut aprobarea actionarilor de a vinde mai mult de 20% din active”, a precizat Fercala.

SIF Transilvania va fi singura societate de investitii care va face toata tranzactia cu Erste in acest an, celelalte urmand sa o faca in etape, pana in 2013, deoarece nu pot intruni cvorumul legal necesar pentru a putea obtine o aprobare similara din partea actionarilor.  Valoarea totala a tranzactiei se va ridica la 87 milioane de euro, cash plus actiuni Erste la pretul la care se tranzactioneaza azi actiunile grupului austriac la bursa din Viena.

Conducerea societatii de investitii financiare estimeaza ca profitul net s-ar ridica la circa 98 milioane de lei (22,5 milioane de euro). SIF Transilvania are deja un profit de 119 milioane de lei (28,3 milioane de euro) dupa primele noua luni ale anului, astfel ca la sfarsitul lui 2011 va fi in pozitia sa acorde un dividend semnificativ actionarilor.

“Ne gandim sa dam pana la 80% din profit sub forma de dividende. Trebuie sa vedem bineinteles ce provizioane mai trebuie sa facem, pentru ca daca mai scade mult pretul actiunilor la Bursa, daca va ajunge sub nivelurile de anul trecut, va trebui sa constituim provizioane”, a mentionat Fercala.

Daca SIF Transilvania ar acorda 80% din profitul la 9 luni la care s-ar adauga si castigul din tranzactia cu Erste, ar insemna o suma pentru dividende de circa 174 milioane de lei (40,5 milioane de euro), ceea ce ar insemna un dividend brut 0,1589 lei/actiune. Randamentul dividendului la pretul actual de la Bursa ar fi unul impresionant: 37%.

Oficialii SIF Transilvania precizeaza ca suma finala pe care o va acorda sub forma de dividende va depinde inclusiv de investitiile pe care intentioneaza sa le faca in continuare.

“Am cumparat actiuni ale BRD si Banca Transilvania in toate perioadele cand actiunile au scazut. Chiar daca sectorul financiar are probleme acum, isi va reveni. Cautam sa majoram ponderea acestui sector in portofoliu”, a subliniat Mihai Fercala.

El spune ca va vota in favoarea majorarii de capital pe care Erste vrea sa o realizeze la BCR, dar crede ca cel mai probabil doar austriecii vor contribui cu bani. Actionarii BCR sunt chemati luna asta sa aprobe o majorare de capital de pana la 144 milioane de euro, dar cum SIF-urile, cei mai importanti actionari minoritari ai bancii, au intrat in acordul cu grupul austriac, este de asteptat ca acestea sa nu subscrie in cadrul operatiunii.

Seful SIF Transilvania crede ca pietele de capital vor continua sa fie sub tensiune din cauza problemelor din Grecia.

“E greu de facut o estimare si pe urmatoarele trei luni. Grecia va genera probleme, pentru ca daca se va ajunge la referendum, e clar ca grecii vor vota impotriva masurilor de austeritate. ”, a spus Fercala. 

Pietele de actiuni au scazut puternic in ultimele zile, dupa ce premierul Papandreou, a anuntat ca vrea organizarea unui referendum in care grecii sa se pronunte in privinta pachetului de masuri convenit cu autoritatile europene. La Bucuresti, actiunile principale scad in medie, cu 1%. Titlurile SIF Transilvania sunt totusi pe crestere, consemnand un plus de 0,9%, in timp ce la Viena, actiunile Erste cad cu peste 7%.  

×
x close