Votul final asupra proiectului legislativ de majorare a pragului de detinere de la SIF-uri de la 1% la 5% va fi saptamana viitoare, pe 22 noiembrie, in plenul Camerei Deputatilor, iar initiatorii acestuia spun ca nu se asteapta la surprize negative in conditiile in care puterea presedintilor SIF, cei care au aparat in mod constant restrictia de tinere, s-a redus simtitor.
“Votul ar fi fost azi, dar erau prea multe subiecte pe ordinea de zi si nu mai era timp. Asa ca votul final va fi saptamana viitoare, pe 22 noiembrie”, a declarat senatorul Ovidiu Marian, unul dintre initiatorii proiectului si presedintele Comisiei buget-finante din Senat.
El a adaugat ca se asteapta sa mai fie incercari din partea “prietenilor lui, presedintii de SIF”, de influentare a deciziei, dar “dupa 15 ani s-au mai tocit si coltii presedintilor de SIF, nu mai au asa multa putere”. Proiectul de majorare a pragului de detinere sta de altfel de mai bine de doi ani in Parlament, ceea ce ii facuse pe investitori sa-si piarda speranta ca se va ajunge la o decizie favorabila pe aceasta tema.
Pragul de detinere de la SIF-uri este cel mai controversat subiect de pe piata de capital, brokerii si investitorii spunand de-a lungul timpului ca acesta nu are alt rost decat de a a apara “scaunele” sefilor SIF-urilor, unii dintre ei in functie inca de la infiintarea acestor societati, in urma cu 15 ani. In replica, sefii SIF-urilor au spus ca pragul are scopul de a apara milioanele de actionari ai SIF-urilor de posibilele incercari de "devalizare" din partea unor grupuri restranse de investitori.
Actiunile SIF-urilor inregistreaza azi la Bursa cresteri in medie de 5-6% pe fondul informatiilor privind apropierea momentului cand va avea loc votul final din plenul Camerei Deputatilor. Daca proiectul legislativ va trece de Parlament, va mai avea nevoie doar de promulgarea de catre presedintele Traian Basescu.
Analistii se asteapta ca majorarea pragului la SIF-urilor sa duca la reducerea discountului la care se tranzactioneaza in prezent actiunile acestor societati fata de valoarea activelor nete, pe fondul banilor noi care vor intra in principal din partea fondurilor de investitii straine, care ajunsesera deja la o expunere de 1% pe SIF-uri si nu mai puteau cumpara. Actiunile SIF-urilor se tranzactioneaza pe Bursa la discounturi de peste 50-60% fata de valoarea unitara a activelor nete de la sfarsitul lunii octombrie.