Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Guvernul vrea sa dezvolte piata de capital, dar nu a invat nimic din ce au cerut investitorii la Petrom: Nu va oferi un discount special micilor investitori la vanzarile pe Bursa

Guvernul vrea sa dezvolte piata de capital, dar nu a invat nimic din ce au cerut investitorii la Petrom: Nu va oferi un discount special micilor investitori la vanzarile pe Bursa

Catalin Ciocan
4 minute de citit Publicat la 16:56 14 Dec 2011 Modificat la 16:56 14 Dec 2011
Guvernul vrea sa dezvolte piata de capital, dar nu a invat nimic din ce au cerut investitorii la Petrom:  Nu va oferi un discount special micilor investitori la vanzarile pe Bursa
Foto: Mediafax
Vanzarile de actiuni la companiile de stat anuntate de Guvern au ca obiectiv si cresterea numarului de investitori romani, dar autoritatile au dat azi o lovitura puternica celor care sperau ca statul a invat dupa esecul ofertei Petrom ca trebuie sa ofere micilor investitori un discount atractiv pentru ca acestia sa fie interesati sa subscrie.

Oferta de la Petrom, cea mai mare companie romaneasca, care trebuia sa fie un magnet pentru romani, in conditiile in care face profit in special din scumpirea pretului benzinei, a fost complet neinteresanta pentru micii investitori, in conditiile in care statul a scos la vanzare actiunile cu un discount de doar 3% fata de pretul de la Bursa.  Acum, noul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin Vladan, spune ca statul nu va face nici o diferenta intre marii investitori si micii investitori nici la celelalte oferte pe care le va aduce pe Bursa.

“Toate tranzactiile care se fac acum in lume se fac cu discount. Noi am inteles acest lucru, dar nu vom pleca de la ideea ca vom face discount. Ne dorim foarte mult sa facem aceste tranzactii si plecam de la acest lucru, sa gasim acel punct comun din care sa castige si statul si cumparatorul. E foarte greu ca stat sa faci diferenta intre marile banci si mici investitorilor”, a declarat Vladan, in cadrul unei conferinte organizata de Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

Seful OPSPI a folosit ca motivatie si faptul ca in Polonia, toate vanzarile care se fac in prezent nu fac nici o diferentiere intre micii si marii investitori, dar piata poloneza s-a dezvoltat in trecut tocmai prin faptul ca a incurajat micii investitori sa cumpere actiuni la companiile de stat. Acum Polonia are 1,5 milioane de conturi, in timp ce in Romania, o tara cu o populatie la jumatate, numarul de conturi la brokeri nu ajunge nici la 100.000, din care cei care tranzactioneaza in mod curent sunt doar de ordinul miilor.
Vladan nu pune de altfel esecul ofertei Petrom pe pretul cerut investitorilor, ci spune ca de vina a fost in principal contextul nefavorbil din acel moment.

“Cu trei zile inainte sa se inchida perioada de subscriere au aparut informatiile potrivit carora Italia are probleme din cauza crizei datoriilor. Eram la Londra (in roadshow-ul de promovare a ofertei – n.red) si toti investitorii si-au retras ofertele. Speram ca pentru celelalte tranzactii sa gasim momentele oportune de iesit pe piata, sa gasim acele ferestre in timp ca sa obtinem cel mai bun pret”, afirma Vladan.

Despre acest “cel mai bun pret”, a vorbit si ministrul Economiei, Ion Ariton, la inceputul lunii, speriind din nou brokerii, care cred ca statul nu a inteles ca pretul trebuie sa tina cont si de ceea ce sunt dispusi sa ofere investitorii.

“Pretul este un rezultat al factorilor care actioneaza in piata. Pretul va depinde foarte mult de perspectiva pe care investitorii o au fata de piata de capital locala”, spune Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.

Hanga, dar si  Adrian Tanase, directorul general al ING Investment Management Romania, administratorii care gestioneaza cele mai mari fonduri mutuale de actiuni de pe piata romaneasca, afirma ca aceasta perceptie nu este deloc una favorabila, inclusiv ca urmare a unor limitari, de genul pragului de detinere de la SIF-uri, pentru existenta caruia investitorii nu gasesc nici o explicatie, in conditiile in care astfel de restrictii nu mai exista nicaieri in Europa.

“Daca nu se majoreaza pragul de la SIF-uri, in mod sigur statul va obtine un pret mai mic pe pachetele de actiuni pe care le scoate la vanzare. Daca nici pragul nu se ridica si nici statul nu va reusi sa vanda actiunile la companiile de stat, sunt sanse foarte mici ca piata romaneasca sa se dezvolte. Fondurile de pensii, de exemplu, care investesc deja pe pietele externe, vor avea plasamente tot mai mari in actiuni straine”, spune Adrian Tanase.

Radu Hanga a adaugat ca fondurile de actiuni locale si-au atins limitele de crestere in ceea ce priveste investitiile pe piata romaneasca in cadrul actual.

“Din cauza acestor limitari,este foarte greu sa faci in Romania un fond mutual care sa aiba active mai mari de 30-40 milioane de euro si sa  investeasca exclusiv in actiuni romanesti”, a punctat si administratorul de la IN.

Majorarea pragului de la SIF-uri ar creste increderea investitorilor straini in piata de capital locala si ar putea reduce discountul la care se tranzactioneaza actiunile romanesti, potrivit Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), care a estimate ca statul ar putea atrage cu 300 milioane de euro mai mult din listarile anuntate de stat si evaluate de AIPC la un miliard de euro. Potrivit AIPC, companiile de pe piata romaneasca sunt subevaluate cu 50% fata de cele din Polonia , iar aceasta diferenta poate fi explicata de ineficienta pietei de capital cauzata de stadiul slab de dezvoltare.
 

×
x close