Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Greg Konieczny: Mai bine nu creati Fondul Proprietatea 2. Statul sa distribuie direct actiuni fostilor proprietari!

Greg Konieczny: Mai bine nu creati Fondul Proprietatea 2. Statul sa distribuie direct actiuni fostilor proprietari!

Catalin Ciocan
2 minute de citit Publicat la 18:23 06 Oct 2011 Modificat la 18:23 06 Oct 2011
Greg Konieczny: Mai bine nu creati Fondul Proprietatea 2. Statul sa distribuie direct actiuni fostilor proprietari!
Foto: INTACT Images/EPA
Cea mai buna varianta pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist dupa ce se vor termina actiunile de la Fondul Proprietatea (FP) ar fi ca statul sa distribuie direct actiuni catre aceste persoane si sa nu creeze un Fond Proprietatea 2, considera Greg Konieczny, managerul de fond al FP.  

Statul roman mai detinea doar 6% din actiunile Fondului Proprietatea la sfarsitul lunii august, iar aceasta participatie este de asteptat sa se termine foarte rapid. In ultimii patru ani, s-au solutionat doar putin peste jumatate din dosarele de despagubire, iar Konieczny estima recent ca valoarea pretentiilor nerezolvate se ridica la 10 miliarde de euro, in conditiile in care actiunile statului la FP mai valoreaza doar 85 milioane de euro.

“Noi nu suntem parte a acestui proces de restituire, suntem aici doar pentru a administra Fondul. E drept, incercam sa dam sfaturi care sa fie rezonabile pentru Fond si pentru guvern si dintre aceste scenaril, cel mai atractiv ar fi pentru guvern sa ia in calcul distribuirea de actiuni direct fara a le pune intr-o structura separata, Fondul 2. Deoarece daca decid sa creeze Fondul 2 va fi o problema ca vor distribui actiuni cu discountul care va fi si vor pierde valoare imediat. Sunt doar schimburi de opinii, nu stiu exact ce va face guvernul”, a precizat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.  

Oficialii grupului Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea, prezentasera la sfarsitul lunii august cinci scenarii in legatura cu viitorul procesului de despagubiri. Prima optiune consta in injectarea de noi active in Fondul Proprietatea, a doua era crearea Fondului Proprietatea 2, a treia-distribuirea de actiuni in mod direct la unele din companiile controlate de stat, in timp ce ultimele doua constau in emiterea de obligatiuni pe termen lung sau plata de cash. Acestea doua erau vazute ca fiind cele mai putin probabile, deoarece ambele ar implica o crestere a datoriei publice, lucru care nu e in interesul Ministerului Finantelor, avand in vedere programul convenit cu FMI. Exista totodata si posibilitatea ca Guvernul sa reduca valoarea totala a pretentiilor, limitand valoarea fiecarei despagubiri pe care o va acorda.

Konieczny afirma la acel moment spunea la acel moment ca fostii proprietari ar putea primi actiuni la Petrom, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, ceea ce ar fi bine si pentru Fondul Proprietatea, deoarece asta ar insemna ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica trebuie sa fie listate.

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), institutia care coordoneaza procesul de acordare a despagubirilor persoanelor carora le-au fost preluate in mod abuzit proprietatile de regimul comunist, nu au comentat pe marginea scenariilor prezentate de administratorul Fondului Proprietatea, mentionand doar ca aceasta problematica este analizata in cadrul unui Comitet Interministerial privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul restituirii proprietatilor format din reprezentanti ai ministerelor si institutiilor interesate. Din acest Comitet fac parte ANRP, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului si Padurilor si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

ANRP este o institutie puternic contestata de fostii proprietari, care au acuzat o serie de nereguli in procedura de rezolvare a dosarelor de despagubire. Recent, unul dintre vicepresedintii institutiei a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, iar Crinuta Dumitrean, presedintele ANRP si-a dat demisia, in locul ei fiind adusa Dorina Danielescu, un fost procuror care lucra in cadrul Ministerului Justitiei, la biroul pentru prevenirea criminalitatii.  

Citeste aici interviul complet cu Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea

×
x close