Grupul Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea (FP) a inaintat o contestatie in anulare catre Curtea de Apel Alba Iulia impotriva deciziei din 1 iunie prin care aceasta a respins cererea precedenta a fondului de anulare a hotararii prin care s-a aprobat a aprobat donatia de 400 de milioane de lei catre statul roman.
„Actionarii au anumite drepturi, printre care dreptul la profit sub forma dividendelor. Toate companiile au datoria fundamentala de a-si trata toti actionarii corect si non-preferential. Protejarea drepturilor actionarilor reprezinta esenta guvernantei corporative si a managementului corect al unei companii. Credem cu fermitate ca in acest caz, Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar, a fost tratat in mod nedrept si in acest sens vrem sa ii asiguram pe actionari ca suntem determinati sa le aparam interesele. Vom continua sa luam toate masurile legale necesare pentru recuperarea banilor companiei”, a declarat Greg Konieczny (foto), managerul Fondului Proprietatea.
In acelasi timp, Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group a spus ca experienta de peste 30 ani pe pietele emergente i-a invatat ca imbunatatirea standardelor de guvernanta corporativa intr-o piata emergenta nu se intampla peste noapte, dar aceasta este esentiala pentru atragerea investitorilor straini.
„Pentru investitorii straini care se uita la Romania, unul dintre cele mai evidente riscuri luate in calcul in decizia de investitie se refera la managementul corect al companiei, si, mai important, la managementul in interesul TUTUROR actionarilor, in particular, al actionarilor minoritari. Investitorii straini ar trebui sa poata investi cu incredere in companii romanesti, fara teama de a fi afectati de practicile de guvernanta corporativa neadecvate. In acest sens, Romania trebuie sa se gandeasca bine, sa inteleaga cat de importanta este atragerea investitorilor straini si sa stabileasca ce masuri sau imbunatatiri sunt necesare pentru a oferi investitorilor incredere in modul in care companiile sunt conduse. Romania nu isi poate permite sa ramana in urma, mai ales in contextul in care competitia din partea altor tari emergente care sunt cu adevarat determinate sa atraga investitii straine este acerba”, a comentat Mobius.
Curtea de Apel Alba Iulia a respins in vara cererea Fondului Proprietatea, motivand ca nu existau interdictii legale pentru ca Romgaz sa faca donatii potrivit statului companiei si totodata Ordonanta de Guvern 18/2010 referitoare la rectificarea bugetara a acordat companiei dreptul de a face astfel de donatii. Totodata, opinia Curtii a fost ca donatia poate fi justificata ca fiind de utilitate publica, intrucât Romgaz desfasoara o activitate de interes public national. Donatia nu poate fi considerata abuziva doar pentru ca aplicarea ei nu este in avantajul companiei.
Templeton a argumentat, printre altele, care donatia va avea un impact asupra valorii Romgaz. Statul intentioneaza anul viitor sa vanda pe bursa 15% din actiunile Romgaz , iar administratorii de la Templeton considera ca tinand cont de viitoarea oferta publica initiala, pretul si interesul pentru actiunile companiei pot fi afectate in mod negativ, in detrimentul tuturor actionarilor, inclusiv Ministerul Economiei. Curtea de Apel nu a raspuns acestui argument. Anterior, Tribunalul Sibiu, unde a avut loc prima audiere, considerase ca Romgaz nu are o valoare de piata intrucat compania nu este listata, iar in aceste conditii valoarea companiei nu poate fi afectata. Motivatia este surprinzatoare in conditiile in care indiferent daca este listata sau nu orice companie are o anumita valoare.
Fondul Proprietatea este cel mai important actionar minoritar al Romgaz, cu 15% din actiuni.