Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Fiecare SIF se alege doar cu 9 milioane de euro in cash din vanzarea BCR

Fiecare SIF se alege doar cu 9 milioane de euro in cash din vanzarea BCR

Catalin Ciocan
5 minute de citit Publicat la 11:46 20 Sep 2011 Modificat la 11:46 20 Sep 2011
Fiecare SIF se alege doar cu 9 milioane de euro in cash din vanzarea BCR
Profitul net al fiecarui SIF din vanzarea a 6% din BCR va fi de 87 milioane de euro, din care partea in cash va reprezenta 25 milioane de euro, insa avand in vedere ca taxele totale pe acest castig se ridica la 16,5 milioane de euro, inseamna ca SIF-urile vor ramane fiecare in cash doar cu 9 milioane de euro din vanzarea celei mai importante detineri din portofoliu.
 
Cifrele reies dintr-o scrisoare trimisa de SIF Moldova actionarilor, in urma numeroaselor intrebari primite in special din partea investitorilor institutionali. SIF Moldova a fost singura dintre cele cinci SIF-uri care nu a intrat in deal-ul cu Erste Group, dar si aceasta societate poate sa accepte conditiile tranzactiei. 
 
“Ne aflam azi in situatia de a decide care este cea mai buna solutie dintre doua mari optiuni: incercarea de a lista BCR sau acceptarea unui deal cu Erste. Este posibil sa identificam si o a <treia cale>, astfel incat SIF sa ramana actionar in BCR, chiar si fara listarea bancii”,se arata in scrisoarea trimisa de conducerea SIF Moldova. 
 
Oficialii societatii de investitii spun actionarilor ca daca decid sa accepte tranzactia, trebuie sa renunte “imediat” la principalele drepturi pe care le aveau (cel de listarea a BCR si la obligatia bancii de a distribui 40% din profitul calculat conform IFRS sub forma de dividende).
 
“Vom primi 1% din BCR in cash, ceea ce inseamna circa 110 milioane de lei (25 milioane de euro) la un multiplu P/BV (pret/valoare contabila pe actiune – n.re) conform IFRS de 1,26, dar pentru 5% din BCR va trebui sa facem un schimb de actiuni BCR cu titluri Erste la un multiplu de 1 si nu mai mult de 1,5% din BCR in fiecare an”, au mentionat oficialii SIF Moldova.
 
Acestia vorbesc si despre cazul particular al SIF Transilvania care ar putea obtine aprobarea in AGEA pentru vanzarea in intregime a detinerii de 6%, datele de mai sus urmand sa reprezinte pentru aceasta societate rezultatele financiare pentru 2011.
 
“Pentru celelalte SIF-uri, din cauza cerintelor de cvorum, rezultatele vor fi impartite pe parcursul a patru ani de zile, insa cash-ul va veni doar in acest an. Asta inseamna ca pe parcursul urmatorilor ani va trebui sa vindem actiuni Erste sau alte detineri din alte companii pentru a acoperi taxele pe castigul din aceasta tranzactie”, spun reprezentantii societatii de investitii.
 
Pozitia SIF Moldova este sustinuta, potrivit oficialilor acestei societati, de cateva articole din legislatia fiscala romaneasca, care indica faptul ca pentru SIF-uri transferul actiunilor este unul taxabil.
 
“Trebuie sa va informam ca alte opinii spun ca tranzactia (actiuni BCR versus titluri Erste) nu este una taxabila, chiar daca nu exista un document foarte clar din partea avocatilor si numai o opinie oficiala din partea Ministerului de Finante ar putea clarifica situatia, dar asta pe descrierea clara a tranzactiei, dupa ce este semnata”, au adaugat oficialii SIF2. 
 
“O data ce vom deveni un actionar al Erste, am putea intra intr-o situatie de risc din cauza turbulentelor de piata, a unor posibile nevoi de capital nou si de majorari de capital. Din cauza clauzei de <lock up> (de pana la 18 luni), SIF-urile ar putea fi captive”, se mai arata in scrisoarea SIF Moldova.
 
 SIF Moldova a convocat o AGOA pentru finalul acestei saptamani, la solicitarea unui grup de actionari, format in principal din investitori institutionali, care cerusera initierea demersurilor pentru listarea BCR. O astfel de AGA au convocat si SIF Muntenia si SIF Oltenia.
 
Conducerea SIF2 spune actionarilor ca daca acestia vor vota primele trei puncte de pe ordinea de zi, care se refera la listarea BCR, cele trei societati vor trebui sa faca urmatorii pasi: sa ceara Erste sa listeze BCR, sa convoace AGA de la BCR si sa voteze pentru listare.
 
“Ar putea aparea insa o situatie in care actionarii vor vota si in favoarea celui de-al patrulea punct de pe ordinea de zi pentru a mandata conducerea societatii sa negociere variante alternative de lichidizare a detinerii de la BCR”, atrage atentia Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova (foto).
 
Intr-o astfel de situatie, conducerea SIF2 ar trebui sa respecte acest mandat, dar dupa ce il vor executa pe primul, cel referitor la listare.
 
“Daca veti vota impotriva celui de-al patrulea punct de pe ordinea de zi, intelegem ca doriti listarea si chiar daca aceasta nu este posibila, doriti sa ramanem actionar al BCR, cu dreptul special la dividend si sa fortam Erste sa il plateasca in fiecare an. Riscul ramane sa fim expusi la o posibila majorare de capital in cadrul BCR”, spun oficialii societatii.
 
SIF Transilvania a cerut insa actionarilor aprobarea expresa a tranzactiei, ceea ce inseamna ca un vot pozitiv va face imposibila de indeplinit conditia ca toate cele cinci SIF-uri sa ceara listarea BCR pentru ca aceasta sa fie obligatorie pentru Erste. De altfel, SIF Banat-Crisana nici nu a convocat AGA pe acest subiect astfel ca, cel putin in aceste momente, conditia nu mai este indeplinita.
 
“Daca veti vota impotriva deal-ului, veti obliga managementul SIF3 sa intre in procesul de listare imediat”, atrage atentia conducerea SIF2.
 
Oficialii societatii spun actionarilor si ca oferta Erste contine o clauza potrivit careia cele mai bune conditii vor fi oferite tuturor celor cinci SIF-uri.
 
“Dar doar pentru SIF2, directorul financiar al Erste, Manfred Wimmer a spus ca ofera expira la data AGA”, se arata in scrisoarea trimisa actionarilor.
 
Costel Ceocea, presedintele SIF2, spune ca a cerut Erste sa prelungeasca oferta astfel incat toate SIF-urile sa poata sa isi indeplineasca obligatiile corporative, dar nu a primit nici un raspuns pana acum.
“Va asiguram ca vom accepta tranzactia sau nu in functie de vointa exprimata de voi prin votul din AGA”, incheie conducerea SIF2 scrisoarea adresata actionarilor.
 
Erste a semnat un acord de principiu cu patru dintre SIF-uri, pentru preluarea a 24,12% din actiunile BCR, intr-o tranzactie totala cu o valoare de 435 milioane de euro. Tranzactia include in principal schimbarea actiunilor BCR in titluri Erste (echivalentul a 82 milioane de euro pentru fiecare SIF), iar restul un numerar.

×
Parteneri
x close