Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Dezamagire dupa dividendul anuntat de SIF Moldova. Analistii Raiffeisen reactioneaza: Nu excludem posibilitatea ca investitorii sa ceara dividende mai mari

Dezamagire dupa dividendul anuntat de SIF Moldova. Analistii Raiffeisen reactioneaza: Nu excludem posibilitatea ca investitorii sa ceara dividende mai mari

Dezamagire dupa dividendul anuntat de SIF Moldova. Analistii Raiffeisen reactioneaza: Nu excludem posibilitatea ca investitorii sa ceara dividende mai mari
Estimari dividende SIF-uri, Sursa: RCI
de Catalin Ciocan    |    07 Feb 2012   •   17:29
Analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI) si-au redus asteptarile in ceea ce priveste dividendele pe care le vor plati SIF-urile in acest an dupa ce SIF Moldova (SIF2) a anuntat ca intentioneaza sa distribuie doar 60% din profit sub forma de dividende fata de 80% cat era estimarea analistilor.

“Credem in continuare ca SIF-urile vor plati dividende mari avand in vedere experienta ultimilor ani si puterea mai mare a actionarilor, dar ne-am redus putin estimarile in ceea ce priveste rata de distribuire. Cea mai mare reducere este in cazul SIF Transilvania (SIF3), care este intr-o pozitie similara cu SIF Moldova, dupa ce si-a vandut toate actiunile de la BCR”, au precizat analistii.

SIF2 si SIF3 au facut anul trecut, fiecare, profituri nete in jurul a 200 milioane de lei, dupa ce si-au vandut actiunile de la BCR. SIF Moldova a anuntat deja ca intentioneaza sa plateasca actionarilor un dividend de 0,22 lei/actiune, ceea ce ar insemna un randament de peste 15% fata de pretul de la Bursa, adica dublu fata de dobanda bancara la un depozit bancar pe 12 luni.

Pentru celelalte SIF-uri, care au si profituri mai mici, in conditiile in care nu au facut toata tranzactia cu Erste anul trecut (SIF Oltenia de altfel nu a vandut nici o actiune BCR anul trecut), analistii au luat in calcul o rata de distribuire de 85% din profit, ceea ce ar insemna randamente de circa 10% in fiecare caz. Cel mai bun randament il ofera actiunile SIF Transilvania: aproape 20%.

SIF Moldova, pe langa faptul ca vrea sa ofere dividende mai mici decat asteptarile pietei, a anuntat si o majorare de capital de 114,2 milioane de lei, prin emiterea de doua noi actiuni pentru fiecare actiune existenta, la pretul de 0,11 lei/actiune.

“In pofida argumentului ca va dilua actionarii inactivi, ale caror detineri sunt estimate la 25-30%, vedem aceasta majorare de capital ca fiind negativa: piata inca actiunilor un discount de 35% fata de valoarea activului net. Reamintim ca pentru aprobarea majorarii de capital, SIF2 are nevoie de un cvorum de 50% care nu a fost atins niciodata si nu excludem posibilitatea ca actionarii sa ceara un dividend mai mare asa cum s-a intamplat cu celelalte SIF-uri in 2011 si 2011”, au mentionat analistii de la Raiffeisen.

Analistii au recomandari de “cumparare” pe toate cele cinci SIF-uri, dar atrag atentia ca sunt discrepante mari intre actiunile acestora, SIF Moldova parand cea mai “scumpa” dintre toate.

Pentru actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), analistii au un pret-tinta la 12 luni de 1,76 lei/actiune, cu peste 60% mai mare fata de pretul de azi de la Bursa. Pretul-tinta pentru SIF2 este de 1,68 lei/actiune, cu 17% peste pretul de la Bursa. In cazul SIF3, pretul-tinta de 0,9 lei/actiune ofera un potential de crestere de 37%. Pentru SIF Muntenia (SIF4) si SIF Oltenia, preturile-tinta sunt de 1,22 lei/actiune si, respectiv, 2,01 lei/actiune, cu 74% si 54% peste pretul de la Bursa.

Citeste articolul integral pe Fin.ro

×
Subiecte în articol: dividende Erste
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close