Antena 3 CNN Economic Biz News Burse De ce au renuntat brokerii sa depuna oferte pentru vanzarea a 15% din Transelectrica: “A fost o decizie strict de business. Statul se putea retrage oricand, iar intermediarii ramaneau cu costurile neacoperite”

De ce au renuntat brokerii sa depuna oferte pentru vanzarea a 15% din Transelectrica: “A fost o decizie strict de business. Statul se putea retrage oricand, iar intermediarii ramaneau cu costurile neacoperite”

Catalin Ciocan
4 minute de citit Publicat la 15:42 07 Oct 2011 Modificat la 15:42 07 Oct 2011
De ce au renuntat brokerii sa depuna oferte pentru vanzarea a 15% din Transelectrica: “A fost o decizie strict de business. Statul se putea retrage oricand, iar intermediarii ramaneau cu costurile neacoperite”
Cei mai multi dintre brokerii care s-au aratat interesati de oferta Transelectrica au renuntat in final sa depuna si o oferta concreta pentru a intermedia tranzactia, considerand ca pur si simplu nu se justifica din punct de vedere al business-ului sa mearga mai departe. Decizia de a renunta la licitatia pentru intermedierea vanzarii actiunilor Transelectrica este raspunsul brokerilor la conditiile impuse de statul roman, care i-ar fi putut pune in situatia de a scoate bani din buzunar fara ca statul sa isi asume vreun risc.

Ministerul Economiei a primit ieri o singura oferta pentru intermedierea ofertei Transelectrica, de la consortiul format din BCR, Intercapital si Swiss Capital (fosta KBC Securities). Caiete de sarcini cumparasera si brokerii de la Raiffeisen, BRD si Alpha Finance.

“Statul se poate retrage oricand din acest proces. Poate totodata sa nu aprobe pretul recomandat de intermediar, iar tu trebuie sa suporti toate costurile. Nu ai nici o justificare sa te implici in aceasta tranzactie. Nu e un risc ca nu se va putea face tranzactia, devine aproape o certitudine. Eu ma gandesc mereu ca au facut caietele de sarcini dupa modelul proiectelor pe infrastructura. Numai ca acolo este normal daca dau 20 milioane de euro pe kilometru este normal sa nu mai vrea sa auda de alte costuri“, au declarat surse apropiate procesului.

Brokerii au de altfel un exemplu recent cand in aceasta vara consortiul care a intermediat oferta Petrom (SNP) a ramas cu costuri de sute de mii de euro neacoperite, in conditiile in care oferta nu s-a incheiat cu succes, iar intermediarii nu au putut incasa comisionul aferent.

Chiar si in cazul tranzactiei Petrom, a carei valoare era mult mai mare decat cea din cazul Transelectrica, rusii de la Renaissance Capital s-au gandit la un moment dat sa se retraga, potrivit unor surse din piata de capital, dar ulterior au decis sa mearga mai departe pentru ca probabil vroiau sa-si faca prezenta in regiune.

Problema principala pentru intermediari este faptul ca statul a aratat ca nu este dispus sa vanda actiunile cu un discount prea mare. In cazul vanzarii actiunilor de la Petrom, intermediarii recomandasera un pret minim cu 13% mai mic decat cel de la Bursa, dar statul a stabilit un pret doar cu putin peste 2% sub cel de la bursa.  Spre deosebire de OMV Petrom, care este o companie privata, foarte profitabila, Transelectrica este insa controlata de stat si a avut rezultate fluctuante in ultimii ceea ce va determina investitorii sa ceara din start un discount mai mare.

Brokerii prefera totodata sa spuna “pas” acum si sa astepte urmatoarea oferta, cea de la Transgaz, unde exista perspectiva sa castige si mai multi bani, avand in vedere ca valoarea estimata a tranzactiei este de 80 milioane de euro, fata de doar 45 milioane de euro in cazul Transelectrica.  O valoare mai mare a tranzactiei inseamna si un comision mai mare pentru brokeri in cazul in care tranzactia se incheie cu succes.  Statul a inceput si procedura de selectie a intermediarului pentru vanzarea pe bursa a 20% din Tarom, dar ramane de vazut cati brokeri vor participa la acest proces, in conditiile in care compania a avut pierderi in ultimii ani si va fi foarte greu de “vandut” investitorilor, mai ales acum cand pietele de actiuni trec printr-o perioada foarte slaba. Brokerii romani se afla de altfel intr-o situatie delicata, deoarece au cerut de mult timp Guvernului sa vanda pe bursa actiunile de la companiile de stat, astfel ca daca acum se arata neinteresati vor da un motiv statului sa nu foloseasca bursa pentru privatizarea companiilor.

Experti de pe piata financiara au estimat ca negocierile dintre statul roman si consortiul care a depus oferta pentru Transelectrica vor dura in jur de trei saptamani, astfel ca semnarea contractului se va realiza la inceputul lunii noiembrie.   

“Daca nu este vreo greseala majora in documentele depuse, contractul va fi probabil semnat la inceputul lunii noiembrie. Pentru pregatirea ofertei va fi nevoie insa de cel putin doua luni, asa ca nu cred ca se va derula in acest an, ci probabil in februarie anul viitor”, a mentionat expertul citat.

Potrivit sursei citate, consortiul care a depus oferta nu a intrat atat pentru bani, ci pentru ca vor sa-si faca un track record pe piata locala. BCR, cea mai mare banca de pe piata, cauta de mai mult timp sa-si  intareasca prezenta pe segmentul de investment banking, iar Swiss Capital vrea sa-si faca din nou un nume acum ca nu mai este sub umbrela KBC Securities. Brokerii de la Intercapital sunt printre cei mai vizibili in proiectele care au vizat aducerea de  companii sau produse noi pe bursa.

Oferta Transelectrica era programata initial sa se deruleze pana la sfarsitul acestui an, dar oficialii OPSPI, institutia din subordinea Ministerului Economiei, care coordoneaza programul de privatizari, au spus luna trecuta ca realistic nu sunt sanse prea mari ca tranzactie sa se realizeze in acest termen.  Si oferta Transgaz era programata pentru acest an, dar in conditiile in care statul nu a inceput nici macar selectia brokerilor nu mai este nici o sansa ca termenul sa fie respectat.

×
x close