Valoarea bursiera actuala de 1,4 miliarde euro (6,1 miliarde zloti polonezi) ar plasa Fondul Proprietatea intre primele zece companii din structura WIG 20, indicele de referinta al bursei de la Varsovia, se arata intr-o prezentare a Ministerului de Trezorerie din Polonia tinuta in fata analistilor si investitorilor cu ocazia unui eveniment organizat in aceasta saptamana de FP.
Fondul Proprietatea ar depasi nume precum compania energetic Tauron PE, cu o capitalizare bursiera de 5,6 miliarde de zloti polonezi, BRE Bank (3,2 miliarde de zloti - 0,7 miliarde de euro) sau Lotos cu 1,6 miliarde de zloti – 0,4 miliarde de euro. In acelasi timp, valoarea FP este sub cea a gigantilor polonezi PKO BP, cu o valoare de 21,1 miliarde de zloti (4,8 miliarde de euro) sau PKN Orlen si PGE care valoreaza peste 11 miliarde de zloti polonezi (2,5 miliarde de euro).
Grupul Franklin Templeton intentioneaza sa listeze FP la Bursa din Varsovia in prima jumatate a anului viitor, daca va obtine aprobarea actionarilor. Listarea nu ar fi doar una tehnica, in conditiile in care proiectul prevede realizarea unei oferte de pana la 10% din actiunile FP, pachet care in prezent valoareaza 140 milioane de euro. Aceasta tranzactie ar depasi in valoare toate IPO-urile derulate pana in prezent pe bursa de la Bucuresti.
Oficialii BVB, dar si brokerii locali se tem insa ca dupa listarea la Varsovia, investitorii straini vor prefera sa tranzactioneze actiunile FP direct acolo, ceea ce va taia din lichiditatea pietei locale. Chiar si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) se teme ca o sa-si vada veniturile subtiate din cauza listarii Fondului la Varsovia, sustin managerii FP intr-o prezentare facuta cu aceeasi ocazie.
Listarea Fondului Proprietatea la Bursa din Varsovia este tratata drept un subiect de maxima importanta de statul polonez, care si-a trimis un subsecretar de stat, Krzysztof Walenczak, considerat artizanul privatizarilor din Polonia din ultimii doi ani. Surse din piata sustin ca Walenczak s-a intalnit chiar si cu oficiali ai BVB si ai CNVM pentru a grabi procesul de listare a Fondului pe piata poloneza.
Fondul Proprietatea este vazut ca fiind un candidat pentru a intra in indicele bursier de referinta al pietei poloneze, WIG 20. Fondul indeplineste criteriul marimii, fiind in top 15 companii dintre cele 417 firme listate pe piata principala a bursei din Varsovia, dar mai trebuie sa-l indeplineasca si pe cel al lichiditatii (free-float-ul actiunilor trebuie sa fie de cel putin 30%).
Templeton a recomandat listarea FP la bursa poloneza mizand pe masa puternica de investitori locali de pe aceasta piata. De altfel, Ministerul Trezoreriei din Polonia a aratat, in prezentarea tinuta in urma cu doua zile, ca toti investitorii institutionali polonezi si cei mai multi dintre jucatorii internationali semnificativi sunt actionari in companiile din WIG 20. Acestia sunt si potentialii cumparatori de actiuni FP.
Fondurile de pensii poloneze, de exemplu, au active sub administrare de circa 60 miliarde de euro fata de cele 1,4 miliarde de euro ale fondurilor romanesti. Fonduri precum cele administrate de ING, Aviva, PZU, Amplico si AXA se regasesc toate in actionariatul unor companii din structura WIG 20, precum Pekao, KGHM, PZU, PGE, PKN Orlen, BRE Bank, GTC, Bogdanka si TVN. Primele cinci companii sunt mai mari decat Fondul Proprietatea, in timp ce ultimele patru au o valoare bursiera sub cea a FP.
Potentiali investitori in Fondul Proprietatea ar fi si fondurile mutuale poloneze. Pioneer, Aviva, ING, PKO BZ WBK se regasesc aproape toate in actionariatul companiilor mentionate mai sus. In acelasi timp, pe piata poloneza sunt prezente si grupuri mari la nivel international care au targetat companiile din WIG 20: Vanguard Group. Barclays Global Investments, Allianz Dresdner, Rabour, Fortis, Pioneer, Morgan Stanley, GMO, Baring, Fidelity si Franklin Templeton.
Investitorii institutionali asigura circa 50% din volumele de tranzactionare pe bursa poloneza, in timp ce fondurile locale sunt responsabile pentru 30% din rulajul total. In Polonia sunt foarte activi si investitorii persoane fizice, fiind inregistrate 1,5 milioane de conturi la brokeri fata de doar cateva zeci de mii in Romania.
Bursa din Varsovia este un campion al listarilor in Europa, in ultimii trei ani avand 408 IPO-uri atat pe piata principala, cat si pe platforma New Connect, fata de doar sase in Romania. Valoarea totala a IPO-urilor a fost de aproape 10 miliarde de euro fata de doar 40 milioane de euro in cazul Romaniei. La bursa poloneza activeaza ca intermediari unele dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, Citigroup sau UBS.
Templeton considera ca listarea secundara a Fondului nu ar fi doar un pas semnificativ facut inainte pentru dezvoltarea FP si in interesul pe termen lung al actionarilor, ci ar fi si un reper major in dezvoltarea pietei de capital romanesti, deoarece investitori care in aceste momente nu se uita la Romania vor analiza companiile din portofoliul Fondului Proprietatea si automat vor cauta sa vada si ce alti emitenti romani sunt interesanti.
Pentru listarea Fondului la Varsovia, Templeton mai trebuie sa obtina aprobarile necesare din partea CNVM, sa incheie procesul de selectie a bancii de investitii/consortiului care va intermedia listarea sis a obtina aprobarea din partea actionarilor.