Presedintele SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman, spune ca va astepta rezultatele de la Adunarile Generale convocate in aceasta saptamana de trei dintre SIF-uri, inainte de a hotari daca va cere si actionarilor societatii pe care o conduce aprobarea tranzactiei cu Erste Group.
SIF Moldova, SIF Muntenia si SIF Oltenia au Adunari Generale Ordinare in aceasta saptamana, convocate la solicitarea unui grup de actionari care cerusera initierea demesurilor pentru listarea BCR. SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania nu au convocat AGA conform solicitarii actionarilor, dar oficialii SIF3 au anuntat ulterior ca vor cere punctul de vedere al actionarilor intr-o AGA din octombrie.
“Vom hotari si noi intr-o zi sau doua. Sa vedem mai intai rezultatele de la celelalte SIF-uri”, a declarat Cuzman.
Daca actionarii vor cere in Adunarile Generale din aceasta saptamana listarea BCR, tranzactia cu Erste va fi blocata. Cuzman nu crede totusi in acest scenariu.
“Eu cred ca se va accepta tranzactia cu Erste. Ar fi cea mai mare greseala ca actionarii sa ceara listarea, pentru ca nu ar fi in interesul nimanui”, considera seful SIF1.
Unii dintre presedintii SIF-urilor care au semnat acordul de principiu cu austriecii au spus in ultimele zile ca tranzactia cu Erste se impune de “urgenta” din cauza perspectivei unor majorari de capital in sistemul bancar. SIF-urile controleaza impreuna peste 30% din BCR, dar au pachete importante si la BRD si Banca Transilvania.
“Indiferent de perspectiva unor majorari de capital, eu cred ca exista avantaje din toate punctele de vedere. Erste este o banca de 10 ori mai mare ca BCR ca active, de 10 ori mai profitabila. Ce este mai bine, sa ma duc la o banca mai profitabila, pe o piata mai mare, sau sa raman la BCR?”, afirma Ioan Cuzman.
El a sustinut si, in trecut, ca listarea BCR este o varianta mai proasta decat tranzactia cu Erste.
“Intr-adevar este bine sa fii patriot si sa spui ca trebuie ajutata piata de capital, dar aici este vorba de business. Eu cred ca listarea la BVB ar fi un mare esec”, a spus Cuzman.
Seful SIF1 a raspuns si comentariilor celor care spun ca SIF-urilor ar fi putut obtine o oferta mai buna din partea Erste.
“Este o vorba. Pretul corect este cel care putea fi obtinut. Nu exista pret perfect, evaluare perfecta. Erste este de 10 ori mai mare decat BCR, iar SIF-urile detin cate 6% din BCR. Daca vorbim strict matematic, asta ar insemna ca SIF-urile sa primeasca fiecare 0,6% din Erste, dar noi primim peste 1%. Vom ajunge sa detinem 5% intr-o banca cu actionariat foarte fragmentat”, a adaugat Cuzman.
Presedintele SIF Banat-Crisana spune ca actionarii care au cerut listarea “nu prea au argumente” in favoarea acestei solicitari si in respingerea tranzactiei cu Erste.
“Eu cred ca solicitarea lor a fost mai degraba un test la legislatie”, a spus Cuzman.
Actionarii SIF-urilor se unisera si in trecut pentru a cere convocarea AGA cu scopul de a majora dividendele pe care trebuia sa le acorde cele cinci societati de investitii. Unele dintre SIF-uri au introdus propunerile actionarilor pe ordinea de zi, in timp ce altele au refuzat motivand ca nu sunt indeplinite conditiile legale. SIF1 a suspendat in acel moment drepturile de vot ale fondurilor de investitii care cerusera majorarea dividendelor, motivand ca acestea “actioneaza in mod concertat”.
Azi a avut loc prima convocare a Adunarii Generale Ordinare de la SIF Muntenia, insa nu s-a intrunit cvorumul legal de 50% necesar pentru derularea sedintei. La AGA au participat actionari reprezentand doar 9,95% din capitalul social, dar este posibil ca o parte dintre actionari sa fi asteptat a doua convocare, in conditiile in care de regula la SIF-uri nu se reuseste intrunirea cvorumului la prima convocare. Pentru sedinta de maine, nu mai este o cerinta de cvorum, hotararile urmand sa fie luate cu majoritate simpla (peste 50% din voturile exprimate).
Pe ordinea de zi a acestei Adunari nu se afla si un punct privind mandatarea consiliului de administratie pentru negocierea altor varianta de lichidizare a detinerii de la BCR, asa cum se afla pe agenda Adunarilor de la celelalte doua SIF-uri, Moldova si Oltenia. Conducerea societatii a cerut mandatarea administratorului SIF Muntenia pentru a cere listarea BCR, daca pana la acea data nu se vor finalize negocierile pe o alta varianta.
De altfel, singura SIF care a cerut aprobarea expresa a tranzactiei este SIF Transilvania, dar asta pentru ca a anuntat convocatorul dupa ce a primit oferta ferma din partea Erste. Tranzactia nu are nevoie de aprobarea actionarilor, atata timp cat SIF-urile nu vor instraina pe parcursul unui exercitiu financiar actiuni BCR care sa reprezinte mai mult de 20% din valoarea totala a activelor imobilizate minus creantele. SIF-urile oricum au convenit cu Erste sa faca tranzactia pe parcursul mai multor exercitii financiare, dar SIF Transilvania va cere aprobarea actionarilor deoarece doreste sa schimbe imediat intregul pachet de actiuni BCR cu titluri Erste. Aceasta este si singura societate de investitii care poate intruni cvorumul pentru o Adunare Generala Extraordinara, care trebuie sa aprobe tranzactia. Erste are nevoie de o intelegere cu o singura SIF pentru a evita listarea BCR.
Austriecii au semnat un acord de principiu cu patru dintre SIF-uri, Banat-Crisana, Transilvania, Muntenia si Oltenia, pentru preluarea a 24,12% din actiunile BCR, valoarea totala a tranzactiei fiind de 435 milioane de euro. Fiecare SIF ar urma sa primeasca 26 milioane de euro sub forma de cash si alte 82 milioane de euro sub forma unui schimb de actiuni cu titluri Erste. Si SIF Moldova poate accepta conditiile acestei tranzactii.