SIF Banat-Crisana, societatea de investitii care in tranzactia Erste-SIF a parut cel mai aproape de pozitia austriecilor si in acelasi timp cel mai putin interesata de parerea propriilor actionari, a convocat AGA pentru a le cere acestora aprobarea conditiilor generale negociate cu Erste pentru vanzarea actiunilor de la BCR.
Decizia de convocare a AGA a venit dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis o ordonanta prin care a obligat societatea de investitii sa ceara punctul de vedere al actionarilor privind pachetul de actiuni de la BCR, cel mai important din portofoliul societatii.
Ioan Cuzman (foto), presedintele SIF Banat-Crisana, a fost primul sef de SIF care a vorbit despre negocierile purtate cu Erste Group. In luna august, el spunea ca negocierile cu austriecii sunt pe “ultimii zece metri”. Declaratia lui Cuzman declansase si primele “sageti” dintre SIF-uri, Costel Ceocea, presedintele de la SIF Moldova, spunand la acel moment ca doar 10% din drum este parcurs, dar el este pregatit “sa profite de experienta colegilor si sa recupereze rapid”.
Ulterior, pe 8 septembrie, cand a avut loc intalnirea-cheie dintre Erste si SIF-uri, Cuzman a fost alaturi de Tudor Ciurezu, seful SIF Oltenia, primii care au semnat acordul de principiu cu austriecii, dupa cum au precizat surse apropiate negocierilor.
Acum s-a ajuns ca societatea de investitii sa ceara aprobarea actionarilor pe 3 si 4 noiembrie (prima si a doua convocare), la mai mult de o luna dupa ce SIF Moldova, Muntenia si Oltenia au primit acceptul actionarilor pentru a incheia tranzactia cu Erste. Adunarea Generala Ordinara de la SIF Banat-Crisana va avea loc la trei zile dupa ce si SIF Transilvania va cere aprobarea actionarilor pe acelasi subiect.
Doar cele trei SIF-uri care au avut AGA in aceasta luna au dat curs solicitarii unui grup de actionari format in principal din fonduri de investitii, care cerusera initierea demersurilor pentru listarea BCR. Conducerea SIF Banat-Crisana respinsese “scurt” solicitarea actionarilor spunand ca nu indeplineste conditiile legale, fara a oferi alte detalii. Nici SIF Transilvania nu a convocat AGA conform acelei solicitari, dar conducerea acestei societati spunea la acel moment ca nu va lua nici o decizie in privinta pachetului de la BCR fara a avea aprobarea actionarilor. Faptul insa ca cel putin o SIF a parut sa fie foarte aproape de pozitia austriecilor a slabit forta de negociere a grupului, in conditiile in care principala “amenintare” pentru Erste, listarea BCR, putea sa fie pusa in practica doar daca cele cinci SIF-uri o cereau in scris.
Reprezentantii investitorilor spun de altfel ca acum convocarea de catre SIF Banat-Crisana a Adunarii Generala este “ o gluma”, venind in ceasul al 13-lea.
“Investitorii cu care am vorbit, nu vreau sa dau nume, sunt foarte dezamagiti de cele doua SIF-uri care nu au convocat AGA conform solicitarii actionarilor”, a declarat Cristian Dutescu, managing partner al societatii de avocatura Dutescu si Asociatii si reprezentantul fondurilor de investitii americane Firebird. Dutescu a fost de altfel initiatorul solicitarii de a convoca AGA pentru a cere listarea BCR in numele investitorilor pe care-i reprezenta. El a asistat de-a lungul timpului si alte fonduri care au investit pe piata de capital locala, precum cele administrate de East Capital, QVT sau MEI.
El spune in acelasi timp ca este foarte dezamagit si de atitudinea CNVM care ar fi trebuit reactioneze mult mai rapid si care acum nu face altceva decat sa incerce sa salveze aparentele, insa prin acest comportament contribuie la pierderea increderii investitorilor in piata de capital locala.
Patru dintre SIF-uri au semnat luna aceasta un acord de principiu pentru vanzarea a 24,12% din actiunile BCR, urmand sa primeasca fiecare 26 milioane de euro in cash si alte 82 milioane de euro sub forma de titluri Erste. SIF Moldova, singura care nu agrease oferta austriecilor, poate intra si ea in aceasta tranzactie, in aceleasi conditii oferite celorlalte societati.