SIF Moldova(SIF2) nu a semnat inca acordul de principiu cu Erste Group pentru vanzarea actiunilor de la BCR, in conditiile in care de-abia luni saptamana viitoare expira termenul pe care societatea il avea pentru a cere listarea bancii.
Conducerea SIF2 fusese mandatata de actionari sa ceara listarea BCR, iar daca aceasta nu ar fi fost posibila din motive independente de SIF Moldova sa negocieze alternative pentru lichidizarea actiunilor de la aceasta banca.
“Nu am intrat in acordul cu Erste, nu am semnat nimic. Suntem foarte aproape de a constata ca nu putem duce la indeplinire mandatul primit de la actionari (privind listarea BCR – n.r.)”, a declarat Costel Ceocea (foto), presedintele SIF Moldova.
SIF Moldova este singura din grupul celor cinci SIF-uri care nu semnase in septembrie acordul de principiu cu Erste Group pentru vanzarea actiunilor de la BCR. Oficialii societatii spuneau, dupa AGA, ca mai au o serie de aspecte de clarificat cu austriecii. SIF Moldova se aratase pe parcursul negocierilor nemultumita de oferta Erste, administratorii societatii preferand in schimb varianta listarii BCR.
“As vrea sa evidentiez deschiderea pe care Erste a avut-o in a clarifica foarte multe aspecte. S-au clarificat foarte multe lucruri legate de aspectele juridice, clauze, conditii tehnice”, a spus acum Costel Ceocea.
El a adaugat totodata ca a incercat sa obtina si o imbunatatire a ofertei facute de Erste, atat in ceea ce priveste componenta cash, cat si schimbul de actiuni. SIF-urile au agreat cu austriecii ca daca vreuna dintre societati reuseste sa obtina conditii mai bune in negocieri, de acestea vor beneficia automat si celelalte.
Grupul austriac oferise fiecarei SIF circa 26 milioane de euro in cash si titluri Erste cu o valoare de 70 milioane de euro la preturile de azi de la bursa din Viena. Luna trecuta, cand SIF-urile semnasera acordul de principiu, pachetul de actiuni Erste valora cu 12 milioane de euro mai mult la bursa, dar ulterior pretul titlurilor a cazut puternic pe fondul temerilor legate de criza datoriilor suverane.
Presedintele SIF Moldova nu a dorit sa precizeze daca va semna in final acordul cu Erste, mentionand doar ca, daca va fi cazul, conducerea societatii isi va respecta obligatiile de raportare la Bursa.
Daca nu ar semna acordul cu Erste, SIF Moldova ar ramane captiva in actionariatul BCR si ar trebui totodata sa participe si la majorarea de capital de 144 milioane de euro pe care o va derula banca. SIF Moldova detine 6% din actiunile bancii, ceea ce inseamna ca ar trebui sa contribuie cu 8,6 milioane de euro, in conditiile in care lichiditatile societatii erau de 9,6 milioane de euro la sfarsitul lunii august.
Listarea BCR este considerat complet compromisa in conditiile in care aceasta nu ar fi posibila decat daca toate cele cinci SIF-uri ar cere-o in scris grupului Erste. Listarea ar mai fi posibila daca trei dintre ele ar face aceasta solicitare, dar in acest caz ar fi nevoie si de acceptul austriecilor, iar oficialii Erste s-au aratat in trecut categoric impotriva acestei variante.