Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Ce le spune Erste SIF-urilor despre BCR: banca nu este în aceste momente superioară BRD

Ce le spune Erste SIF-urilor despre BCR: banca nu este în aceste momente superioară BRD

Catalin Ciocan
4 minute de citit Publicat la 16:36 01 Sep 2011 Modificat la 16:36 01 Sep 2011
Ce le spune Erste SIF-urilor despre BCR: banca nu este în aceste momente superioară BRD




Austriecii de la Erste poarta negocierile cu SIF-urile plecand de la premisa ca BCR nu este mai valoroasa decat BRD, au declarat surse apropiate discutiilor, aceasta fiind singura informatie care a aparut pana in prezent in ceea ce priveste modul in care grupul austriac evalueaza acum cea mai mare banca romaneasca.
“Erste considera ca acum BCR nu este superioara BRD”, au declarat sursele citate.
Daca se face o comparatie cu valoarea BRD pe Bursa, ar rezulta ca BCR nu valoreaza mai mult de 2,3 miliarde de euro (valoarea medie la care s-au tranzactionat actiunile in acest an), adica cu peste 60% mai putin fata de cat au evaluat-o austriecii in 2005 cand au platit 3,75 miliarde de euro pentru a prelua pachetul majoritar de actiuni. SIF-urile detin impreuna 30,12% din actiunile BCR, ceea ce inseamna ca pachetul lor ar valora peste 690 milioane de euro.
BRD a fluctuat pe Bursa destul de mult in acest an, valoarea bancii coborand in ultimele saptamani si sub pragul de 1,8 miliarde de euro, pentru ca in prezent sa fie in jurul a 1,95 miliarde de euro.  
Valoarea  din aceste moment a BRD este foarte apropiata de cat au estimat analistii de la Raiffeisen Capital & Investment (RCI) valoarea “realista” a BCR, care in opinia lor ar fi de 1,86 miliarde de euro. Analistii au precizat totusi ca SIF-urile ar putea obtine o evaluare mai buna, avand in vedere pozitia lor in actionariat si dorinta Erste de a evita listarea. Pentru a ajunge la valoarea de 1,86 miliarde de euro, Raiffeisen a luat in calcul un premium de 30% pe care Erste l-ar putea plati, dar spun ca acesta ar putea ajunge si la 50% daca “SIF-urile joaca impreuna aceasta carte”. 
Reprezentantii Erste au spus ca nu doresc sa faca nici un comentariu pe marginea evaluarii BCR.
SIF Moldova oferise saptamana trecuta prima evaluare a BCR, de cand au aparut informatii despre negocierile purtate cu Erste, valoarea celei mai mari banci romanesti fiind estimate la 2,67 miliarde de euro, echivalentul pretului pe actiuni oferit anul trecut de austrieci pentru cumpararea actiunilor detinute de persoanele fizice.  SIF2 evaluase BCR plecand de la tranzactia efectuata cu un pachet de circa 5% din actiunile BRD in luna februarie a acestui an, cand BERD a iesit din actionariatul bancii.
Comparabilitatea dintre cele doua banci este data de faptul ca sunt primele doua banci ale Romaniei, cu cote de piata de 20,7% si respective 14,1% dupa activele totale, iar pachetul detinut de fiecare SIF este de 6%, asa cum in cazul tranzactiei BERD, a fost vorba de 5% din actiuni.
Diferentele principale sunt legate de profitabilitatea celor doua banci, in cazul BCR aceasta fiind mai redusa decat la BRD, ceea ce ar inseamn un minus in evaluarea pretului BCR. BRD este cea mai profitabila banca de pe piata romaneasca, cu un castig de 67,5 milioane de euro in primul semestru al anului fata de 39 milioane de euro, profitul BCR.
Pe de alta parte, avand o cota de piata cu circa 50% mai mare, BCR este pozitionata sa profite mai mult de o eventuala relansare a economiei, care s-ar traduce intr-o relansare a creditarii.
Totodata, un plus in evaluarea BCR ar fi justificat de faptul ca vanzarea participatiilor de catre unul sau mai multe SIF-uri ar asigura pozitie de supra-majoritate austriecilor, care ar avea o putere completa asupra deciziilor bancii.
Analistii de la Raiffeisen au remarcat si prevederile din acordul semnat de Erste si SIF-uri in 2009, care spune, printre altele, ca oferta Erste pentru toti actionarii BCR care au dobandit actiuni rezultate din programul de oferta de actiuni adresat salariatilor trebuie sa ia in calcul multiplul pret/valoarea contabila pe actiune pentru BRD-GSG la care se adauga o prima de 50%.
Prevederile nu se aplica si actiunilor detinute de SIF-uri, dar analistii de la Raiffeisen spun ca acestea ofera o referinta care nu poate fi ignorata, iar negocierile dintre SIF-uri si austrieci au avut probabil in vedere si acest lucru. Pe baza acestui mod de calcul, valoarea BCR ar fi intre 3,46-3,7 miliarde de euro, cu peste 50% mai mare fata de celelalte estimari disponibile in prezent.
“Pretul ar fi foarte mare intr-un astfel de scenariu”, atrage atentia Alexandru Combei, analist in cadrul Raiffeisen Capital & Investment.
Trei dintre SIF-uri au convocat AGA pentru luna septembrie, cu scopul de a prezenta actionarilor variantele de lichidizare a detinerilor de la BCR, astfel incat acestia sa mandateze consiliile de administratie ale SIF-urilor sa continue negocierile cu austriecii pe una dintre aceste variante.
Actionarii cerusera convocarea AGA pentru a mandata consiliile de administratie sa solicite listarea BCR, dar aceasta variante pare in aceste moment ca fiind compromisa, in conditiile in care cel putin una dintre SIF-uri, Banat-Crisana (SIF1), pare sa se fi inteles deja cu austriecii pentru a evita listarea bancii. Toate cele cinci SIF-uri trebuie sa ceara in scris listarea BCR pentru ca grupul Erste sa fie obligat sa aduca banc a pe bursa, potrivit acordului semnat in 2009 pentru amanarea listarii cu doi ani. Aproape de o intelegere cu austriecii este posibil sa fie si SIF Transilvania (SIF3), presedintele acestei societati, Mihai Fercala, declarand recent ca si el vede listarea BCR ca ultima optiune, pozitie similara cu cea a sefului SIF1, Ioan Cuzman. Cele doua SIF-uri sunt si singurele care nu au convocat AGA, conform cererilor actionarilor, dar in cazul SIF Transilvania, conducerea societatii a precizat ca va organiza o Adunare Generala in octombrie pentru a permite actionarilor sa ia o decizie in privinta modului de valorificare a pachetului de la BCR. 

×
Etichete: Erste SIF BRD bursa
x close