Acordul nu a fost facut public pana acum, iar aceasta prevedere arata de ce SIF-urile sunt cele care trebuie sa “alerge” dupa un deal cu austriecii si nu invers: daca una dintre SIF-uri nu cere listarea BCR in termenul limita sau chiar daca toate nu ajung la o intelegere cu austriecii si vor dori sa ceara listarea, in momentul in care expira acest acord, este stop joc pe subiecul listarii BCR.
Pana acum, nu se stia ca SIF-urile au un “deadline” pentru a cere listarea bancii, altfel urmand sa ramana “captive” in cadrul actionariatului. Acordul mai prevede ca trei dintre SIF-uri pot cere listarea bancii, dar in acest caz trebuie si Erste sa fie de acord.
Austriecii au aratat deja foarte clar in aceasta vara ca listarea BCR nu este nici macar o optiune pentru ei, CEO-ul grupului, Andreas Treichl, declarand la Viena, ca va face tot posibilul sa o evite pentru ca nu este in interesul grupului austriac.
Mai mult, potrivit informatiilor disponibile pana in prezent, austriecii sunt foarte aproape de o intelegere cu doua dintre SIF-uri, Banat-Crisana (SIF1) si Transilvania (SIF3), ceea ce inseamna ca si daca celelalte trei vor cere listarea, subiectul va fi unul inchis.
SIF1 si SIF3 sunt si singurele din grupul celor cinci societati care nu au convocat AGA in septembrie la cererea actionarilor care au solicitat initierea demesurilor pentru listarea BCR. Conducerea SIF Banat-Crisana nu a oferit nici o alta informative actionarilor, dar oficialii SIF Transilvania au mentionat ca vor accelera negocierile privind valorificarea pachetului de actiuni de la BCR, iar in octombrie vor convoca o AGA pentru a permite actionarilor sa decida asupra celei mai bune variante. Lacel moment, opozitia actionarilor fata de variantele negociate cu Erste s-ar putea dovedi insa tardiva. Presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, nu a putut fi contactat azi pentru comentarii.
Totodata, atata timp cat SIF Banat-Crisana nu a convocat o AGA, iar conducerea societatii a declarat in repetate randuri ca este aproape de finalizarea negocierilor cu Erste, chiar daca actionarii celorlalte societati vor cere listarea, solicitarea lor ar fi fara obiect.
SIF-urile au timp pana la mijlocul lunii septembrie sa ajunga la un deal cu Erste, iar la modul cum se prezinta lucrurile in prezent austriecii par a avea avantajul in negocieri. Singura care a avut o pozitie de forta pe subiectul listarii BCR a fost SIF Moldova, aceasta fiind si singura societate de investitii care a mers in instanta pentru a-si apara interesele in cea mai mare banca locala. SIF Moldova a cerut in instanta anularea hotararilor prin care BCR a distribuit profitul pe anul trecut pentru majorarea capitalului social, in loc sa il distribuie sub forma de dividende.
Sursele citate spun ca SIF Moldova ar putea publica azi acordul semnat de Erste si SIF-uri, aceasta urmand sa fie o “ultima carte” pe care societatea o va juca pentru a pune presiune pe actionarii celorlalte societati de investitii sa nu cedeze prea usor in negocierile cu austriecii.
SIF-urile ar fi avut insa o putere de negociere cu Erste doar daca ar fi actionat toate impreuna. Prevederile acordului semnat in urma cu doi ani arata insa si asteptarile naive ale acestora care probabil nu credeau ca vreuna dintre ele va “trada”.
Austriecii se angajasera prin contractul de privatizare sa listeze BCR in cel mult trei ani de la preluare, adica pana in octombrie 2009, dar ulterior au reusit sa semneze acordul de amanare cu SIF-urile prin care listarea a fost amanata cel mult doi ani.
Erste controleaza in prezent 69,4% din actiunile BCR, in timp ce SIF-urile sunt cei mai important actionari minoritari, detinand impreuna 30,12% din actiuni.
Daca austriecii ar mai achizitiona 6% din actiuni (echivalentul pachetului detinut de o SIF), ar avea putere de decizie completa in cadrul BCR, putand hotara majorarea capitalului social al bancii si anularea prevederii din actul constitutiv, potrivit careia, cel putin 40% din profitul anual net, stabilit in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS), sa fie distribuit sub forma de dividend, aceasta obligatie fiind insusita de Erste pe perioada existentei calitatii de actionar a SIF-urilor indiferent de cota detinuta pana la listare.
Grupul austriac a platit 3,75 miliarde de euro in 2006 cand a preluat controlul BCR, evaluand intreaga banca la 6 miliarde de euro. Cea mai recenta evaluare a bancii a fost oferita de SIF Moldova, care intr-un raport pus la dispozitia actionarilor pentru AGA din septembrie, a evaluat BCR la 2,67 miliarde de euro.