Oferta prin care statul va incerca sa vanda pe bursa un pachet de 15% din Transelectrica (TEL) este asteptata sa aiba loc in martie-aprilie anul viitor, dar totul depinde de evolutiile de pe piata internationala, nefiind exclus ca tranzactia chiar sa fie amanata, daca va avea loc vreun eveniment negativ major , au declarat surse din piata de capital.
Consortiul format din BCR, Intercapital Invest si Swiss Capital (fosta KBC Securities) au semnat azi contractul pentru intermedierea ofertei. Intermediarii vor fi platiti pe baza de comision de succes, contractul fiind incheiat pe o perioada de un an, similar celui de la oferta Petrom.
De aceasta data, contractul pare sa fie unul echitabil pentru ambele parti, fata de situatia de la Petrom, cand intermediarii cerusera un comision foarte mic, in timp ce statul nu se angajase la nici o cheltuiala pentru realizarea ofertei.
“Suntem multumiti de cum a iesit contractul. Este unul echitabil“, au declarat surse apropiate procesului.
Oficialii consortiului de intermediere se arata increzatori ca oferta de la Transelectrica va atrage interesul unei game largi de investitori.
“Odata cu semnarea contractului, Consortiul incepe pregatirea ofertei Transelectrica. BCR impreuna cu partenerii Intercapital Invest si Swiss Capital vor lucra pentru succesul acestei oferte si al programului Guvernului Romaniei de privatizari prin intermediul pietei de capital”, a declarat Dan Weiler, Director Executiv Corporate Finance & Investment Banking in cadrul BCR, liderul consortiului.
Reprezentantii consortiului au spus ca vor face publice informatii despre stadiul pregatirilor ofertei de vanzare de actiuni Transelectrica, pe masura ce acestea devin disponibile.
Termenul anuntat azi pentru derularea ofertei este primavara anului viitor, desi initial statul se angajase sa vanda oferta pana la sfarsitul lui 2011. Surse din piata declarasera anterior pentru antena3.ro ca oferta se va derula in prima parte a anului viitor.
“Cel mai tarziu oferta ar urma sa se desfasoare in aprilie. Insa nimeni nu este dispus sa mearga orbeste inainte. Daca se intampla ceva si sa ziceam, cade Italia in martie, se va cauta amanarea ofertei”, au precizat surse apropiate procesului.
Ministerul Economiei deţine 73,68% din titlurile Transelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 13,49%. Pachetul de 15% care urmeaza sa fie vandut pe bursa valoreaza sub 45 milioane de euro, de zece ori mai putin decat valora pachetul de 10% pe care statul a incercat sa il vanda la Petrom in vara acestui an fara succes.
In cazul ofertei de la Transelectrica, investitorii vor sti in fiecare zi gradul de subscriere, spre deosebire de ceea ce s-a intamplat la Petrom, cand nici acum nu se stia cat anume se vanduse din acea oferta. Conducerea Bursei de la Bucuresti (BVB) a declarat recent ca este nevoie de o promovare mult mai buna a ofertei Transelectrica pentru a nu se repeta esecul de la Petrom, iar statul ar trebui sa inteleaga ca trebuie sa vanda actiunile cu un discount atractiv pentru a atrage investitorii.
Daca prin prisma marimii sale, pachetul de la Transelectrica este mult mai usor de vandut decat cel de la Petrom, in ceea ce priveste rezultatele financiare, compania de utilitati este o “poveste” mai greu de vandut. Transelectrica a incheiat primele noua luni cu un profit de 36,5 milioane de euro, dar pentru trimestrul al treilea a raportat o pierdere de 5,9 milioane de euro fata de un castig de circa 15 milioane de euro in perioada similara a anului trecut, din cauza scaderii cantitatii de energie transportate si a pierderilor din cauza variatiilor nefavorabile ale cursului valutar.