Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Ce au discutat azi actionarii de la Fondul Proprietatea: Cum a demontat Franklin Templeton mitul preluarilor ostile dezvoltat in jurul SIF-urilor in ultimii 15 ani

Ce au discutat azi actionarii de la Fondul Proprietatea: Cum a demontat Franklin Templeton mitul preluarilor ostile dezvoltat in jurul SIF-urilor in ultimii 15 ani

Catalin Ciocan
1 minut de citit Publicat la 16:18 23 Noi 2011 Modificat la 16:18 23 Noi 2011
Ce au discutat azi actionarii de la Fondul Proprietatea: Cum a demontat Franklin Templeton mitul preluarilor ostile dezvoltat in jurul SIF-urilor in ultimii 15 ani

“Nu inteleg de ce preluarile ostile ar fi negative pentru actionari. Preluarile ostile necesita un pret mult mai mare decat acum cand cumpara actiunile marii investitori cu bani. Fara ei, pretul actiunilor nu ar fi 0,45, ci poate ar fi 10 sau 15 lei. Intentia lor se refera tot la investitorii care ar incerca o preluare ostila. Intentia lor nu e sa reduca influenta minoritarilor, ci sa faca bani. Cum pot face bani?! Doar prin cresterea pretului actiunilor. Si asta e in interesul tuturor actionarilor”, a spus astazi Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea si seful biroului din Romania al Franklin Templeton la adunarea generala a actionarilor de la FP.

Reprezentantul Franklin Templeton a demontat astfel mitul preluarilor ostile creat si dezvoltat in ultimii 15 ani in jurul SIF-urilor.
“Pentru a-I incuraja sa investeasca trebuie sa se asigure ca daca investesc 100 mil. Euro sau 1 mld. euro au influenta in legatura cu ceea ce se intampla cu fondul. Ei risca 1 mld. din banii lor pentru a avea randamente decente si nu o vor face daca nu pot vota. Cel mai bun exemplu sunt SIF-urile”, a subliniat Konieczny.
 
Actionarii Fondului Proprietatea au votat azi ridicarea restrictiilor de vot, o miscare foarte importanta deoarece le va permite investitorilor mari, care detin peste 1% din capitalul FP sa voteze cu toate drepturile aferente actiunilor lor.
“Anularea restructiilor de vot este piatra de temelie pentru orice guvernanta corporativa. O actiune egal un drept de vot este un principiu fundamental al pietei de capital. Ridicarea restrictiilor de vot este de asteptat sa determine investitorii mari sa incerce pe viitor sa aiba un cuvant mai greu de spus in ceea ce priveste modul in care este condus fondul, inclusiv prin numirea de membri in comitetul reprezentantilor, organismul de supraveghere al fondului, care in prezent e dominat de reprezentantii statului”, explica seful Fondului Proprietatea.

Acest fond a fost creat pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati in regimul communist si are in portofoliu pachete de actiuni importante in companii importante mari, atat aflate sub controlul statului cat si al unor investitori strategici – Petrom, Romgaz, Hidroelectrica, companiile controlate de E.ON sau Enel pe piata de energie, precum si alte active.

×
x close