Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Calendarul vanzarilor pe Bursa anuntat de statul roman: pe hartie arata bine, dar cat din el va fi respectat? Dupa deznodamantul Petrom, Romania nu isi permite un nou esec, da asigurari noul sef OPSPI

Calendarul vanzarilor pe Bursa anuntat de statul roman: pe hartie arata bine, dar cat din el va fi respectat? Dupa deznodamantul Petrom, Romania nu isi permite un nou esec, da asigurari noul sef OPSPI

Catalin Ciocan
3 minute de citit Publicat la 15:53 14 Dec 2011 Modificat la 15:53 14 Dec 2011
Calendarul vanzarilor pe Bursa anuntat de statul roman: pe hartie arata bine, dar cat din el va fi respectat? Dupa deznodamantul Petrom, Romania nu isi permite un nou esec, da asigurari noul sef OPSPI
Sursa: estimari OPSPI
 Statul a anuntat azi calendarul pentru vanzarile pe Bursa, care pe hartie arata foarte bine, dar care in fapt va fi foarte greu de respectat, in conditiile in nici in acest an guvernul nu a reusit sa iasa pe piata cu toate listarile anuntate, desi toate implicau vanzarea unor pachete de actiuni la companii deja cotate pe Bursa, iar  procesul de pregatire a ofertelor era mai scurt decat in cazul societatilor nelistate.   

“La Transelectrica suntem in grafic. Speram ca perioada de subscriere sa fie la sfarsitul lunii februarie. Nimic nu ne face sa credem ca nu ne vom tine de acest termen”, a declarat azi Florin Vladan, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), in cadrul unei conferinte organizata de Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC). Oferta prin care statul intentioneaza sa vanda 15% din Transelectrica era insa programata initial sa se deruleze pana la finele acestui an, asa cum era cazul si celei de la Transgaz, dar ambele au fost decalate pentru anul viitor.

Perioada de subscriere pentru oferta Transgaz este acum estimata pentru sfarsitul lunii martie-inceputul lunii aprilie. Dupa oferta de la Transgaz, ar urma sa vina cea de la Petrom, potrivit estimarilor OPSPI, care a esuat in aceasta vara si a fost reprogramata pentru prima parte a anului viitor. Ministrul Economiei, Ion Ariton, estimase initial ca oferta Petrom va loc cel mai devreme in primul trimestru al anului viitor, dar acum se vorbeste deja de al doilea trimestru din 2012.

Un alt pachet important pe care statul a anuntat ca-l vinde anul viitor este 15% din Romgaz, iar la aceasta vanzare ar putea veni din nou numele mari de pe piata financiara, care incercasera sa castige si mandatul de la Petrom.  

“Sunt toate numele mari din piata interesata de intermedierea acestui pachet. Au termen de depunere a ofertelor pana pe 29 decembrie si speram ca in 15-20 ianuarie sa avem semnat un contract cu intermediarul pentru acest proces”, a precizat Florin Vladan.
Romgaz nu este insa listata pe Bursa, iar pregatirea ofertei este estimata de brokeri sa dureze cel putin sase luni, ceea ce inseamna ca vanzarea propriu-zisa ar urma sa aiba loc cel mai devreme la inceputul lunii septembrie, in conditiile in care statul va cauta, probabil, sa nu vina cu o oferta in a doua parte a verii, cand de regula activitatea pe pietele de capital este mai slaba.

In toamna este asteptata si oferta de la Hidroelectrica, anul urmand sa se incheie cu vanzarea a 10% din Nuclearelectrica.    

“Vom scoate la privatizare doua pachete a cate 10% de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica .Avem doua hotarari de guvern pe traseu si speram sa intre in sedinta de guvern pentru a crea cadrul legal care sa ne permita sa iesim cu aceste tranzactii. La Hidroelectrica speram ca perioada de subscriere sa fie in octombrie 2012, iar Nuclearelectrica la sfarsitul lui noiembrie- inceputul lui decembrie 2012”, afirma seful OPSPI.

Oficialii OPSPI admit ca programul este unul “ambitios”, dar spun ca nu au nici un motiv sa nu se tina de el.

“Este un proces ambitios, dar nu avem nici un motiv astazi sa spunem ca nu ne vom tine de el. Am constatat ca, fara investitii private, mai ales in sectorul energetic, nu avem prea mari sanse de reusita sa dezvoltam anumite sectoare. Pentru a dezvolta piata de capital din Romania, am considerat ca trebuie sa iesim cu niste pachete destul de consistente la companii profitabile care sa atraga atentia asupra Romaniei”, spune Florin Vladan. 

Statul roman a avut deja un esec cand a incercat sa vanda 10% din Petrom in aceasta vara, astfel ca un nou esec ar periclita cel mai probabil intreg procesul de vanzari. Seful OPSPI spune de altfel ca “Romania nu-si poate permite un nou esec”, dar pe de alta parte, a reluat afirmatiile din trecut ale premierului Emil Boc si ale ministrului Economiei, Ion Ariton, potrivit carora aceste vanzari trebuie sa maximizeze veniturile generate la bugetul de stat, semnaland ca, similar ofertei de la Petrom, statul nu este dispus sa ofere un discount mare la pretul de vanzare al actiunilor.
 

×
Parteneri
x close