Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Bursele internaţionale, în scădere. Administraţia Obama nu mai prezintă încredere

Bursele internaţionale, în scădere. Administraţia Obama nu mai prezintă încredere

Bursele internaţionale, în scădere. Administraţia Obama nu mai prezintă încredere
06 Noi 2008   •   10:24

Scăderi la burse, după ce investitorii internaţionali păreau să capete încredere în piaţa de capital, în urma alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. Indicele Nikkei, de la Bursa din Tokyo a scăzut, joi, cu 6,5%, pe fondul temerilor privind situaţia economică mondială. Acesta este cea mai mare scădere înregistrată la bursa japoneză, din ultimele două săptămâni, transmite Reuters.
Nikkei a pierdut, joi, 622,1 puncte, ajunâng la 8.899,14 puncte. Acţiunile constructorilor auto au înregistrat pierderi puternice, precum Toyota Motor (-10,4%) şi, Isuzu Motors( 20,7%). Profiturile celor două companii au scăzut puternic după criza mondială care a afectat consumul. În ceea ce priveşte Isuzu Motors, o agenţie de brokeraj a refus calificativele acordate producătorului.
Toyota a anunţat, dupã închiderea şedinţei de tranzacţionare, că a redus previziunile privind profitul net în anul fiscal 2008-2009 de la 1,25 trilioane yeni la 550 miliarde yeni.
Directorul general al Honda Motor, Takeo Fukui, crede că autorităţile japoneze ar trebui să intervină pe piaţa valutară, pentru a evita fluctuaţiile mari ale yenului, subliniind temerile privind economia Japoniei, bazată pe exporturi.
Pierderi şi pe piaţa de capital americană, unde indicii de pe Wall Street au scăzut, miercuri, cu peste 5%, declin record pentru prima zi de după alegerile prezidenţiale, după ce o serie de informaţii economice nefavorabile au făcut publice provocările semnificative pe care administraţia Obama le are de înfruntat. Indicele Dow Jones a pierdut 5,05%, iar Standard & Poor's 500 5,27%. Nasdaq a cedat 98,48 puncte, respectiv 5,53%.
Investitorii au vândut acţiunile companiilor din toate sectoarele, în timp ce marii producători, băncile, firmele din sectorul tehnologic, constructorii de case, retailerii şi companiile energetice au înregistrat cele mai mari pierderi.
Cisco Systems, un barometru pentru sectorul tehnologic american, anunţa că declinul din Statele Unite se răspândeşte pe principalele pieţe din străinătate şi că veniturile grupului ar putea scădea cu până la 10% în trimestrul al patrulea. Acţiunile Cisco au coborât cu peste 6%, în cadrul tranzacţiilor electronice de după închiderea şedinţei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Wall Street
Citește mai multe din Burse
» Vezi toate știrile din Burse
Cele mai noi știri
Parteneri
x close