În a doua jumătate a şedinţei a avut loc cea mai mare parte din declin, fiind influenţată de o serie de informaţii negative cu privire la starea economiei şi a sectorului corporatist. Nivelul ajutoarelor de somaj din Statele Unite a atins maximul ultimilor 26 de ani, conform unor estimări preliminare.
Printre cele mai nepeformante acţiuni de pe Wall Street, au fost cele ale băncii JPMorgan Chase care au scăzut cu mai mult de 10% din cauza comentariilor directorului general al instituţiei financiare, Jamie Dimon. Acesta a declarat că sectorul bancar american se află într-o situaţie "groaznică" la acest sfârşit de an. Datorită comentariilor lui Dimon, subindicele sectorului financiar a scăzut cu 8,5%.
În acelaşi timp, programul de 14 miliarde de dolari pentru salvarea celor trei mari constructori auto americani, General Motors, Chrysler si Ford, aprobat miercuri de Camera Reprezentanţilor, era dezbătut joi în Senat, iar investitorii manifestau incertitudine şi lipsă de încredere faţă de posibilitatea ca pachetul legislativ să fie aprobat.
În aceste condiţii, indicele Dow Jones a scăzut cu 2,24%, S&P 500 a pierdut 2,85% din capitalizare, iar Nasdaq Composite a coborât cu 3,7%.
Ford a pierdut 10,8% din capitalizare, iar acţiunile General Motors au scăzut cu 10,4%. Majoritatea consideră că falimentul unuia dintre cei trei mari producători de autovehicule îi va "trage în jos" şi pe ceilalţi doi, declanşând o criză de proporţii pentru economia SUA.
După finalul sesiunii de tranzacţionare Bank of America a anunţat că va concedia 30.000-35.000 de angajaţi în următorii trei ani, pentru a se redresa în urma crizei.
Antena3.ro