Acordul complet nefavorabil SIF-urilor semnat de aceste societati in 2009 pentru amanarea listarii BCR le-a slabit puterea in negocierile purtate in ultimele luni Erste Group si le-a pus in situatia sa nu obtina un deal mai bun din partea austriecilor, considera Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).
“AIPC considera ca SIF-urile ar fi facut cel mai bun lucru daca in 2009 ar fi semnat un acord favorabil lor. Cum acest lucru nu s-a facut si listarea BCR a fost practic pierduta in 2009, evident ca lipsa de cash a SIF-urilor le-a fortat sa accepte oferta Erste”, a declarat Beze.
Potrivit acestuia, daca SIF-urile ar fi negociat impreuna si concepeau tranzactia ca un actionar care are peste 30% din BCR ar fi obtinut o tranzactie mai buna.
“Pe termen scurt , deal-ul actual este bun pentru SIF-uri, dar pe termen lung este rau pentru actionari si pentru piata de capital”, a subliniat Dumitru Beze.
Oficialii AIPC au atras atentia dupa ce acordul de amanare a fost facut public ca listarea BCR este practic compromisa, in conditiile in care acesta contine o serie de conditionari care permit “blocarea facila a listarii printr-un arbitrar bine premeditat”.
Fiecare dintre cele patru SIF-uri care a incheiat acordul cu Erste ar urma sa incaseze in cash cate 26 de milioane de euro, in timp ce alte 82 milioane de euro ar veni sub forma unui schimb de actiuni BCR-Erste. Daca tranzactia se va finaliza, fiecare SIF va ajunge sa detina cate 1% din Erste Group. SIF-urile isi pot vinde 25% din actiunile Erste imediat dupa tranzactie si dupa 6,12 si 18 luni de la data achizitiei.
Valoarea totala a tranzactiei este de 435 milioane de euro si evalueaza BCR la circa 1,8 miliarde de euro, doar usor peste valoarea BRD de la Bursa.