Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Alpha Finance: Motivele pentru a investi in FP sunt dividendele de 100 milioane de euro si lichiditatea relativ ridicata a actiunilor. Probabilitatea listarii “perlelor” din energie a scazut considerabil

Alpha Finance: Motivele pentru a investi in FP sunt dividendele de 100 milioane de euro si lichiditatea relativ ridicata a actiunilor. Probabilitatea listarii “perlelor” din energie a scazut considerabil

Catalin Ciocan
2 minute de citit Publicat la 18:35 09 Noi 2011 Modificat la 18:35 09 Noi 2011
Alpha Finance: Motivele pentru a investi in FP sunt dividendele de 100 milioane de euro si lichiditatea relativ ridicata a actiunilor. Probabilitatea listarii “perlelor” din energie a scazut considerabil
Evolutia actiunilor FP, Sursa: BVB
Analistii societatii de brokeraj Alpha Finance Romania, parte a grupului elen Alpha Bank, spun ca, pentru moment, randamentul dividendului, estimat la 7%, cat cele mai bune dobanzi bancare pe 12 luni , si lichiditatea relativ ridicata a actiunilor comparativ cu celelalte companii listate la Bursa de la Bucuresti, sunt  principalele motive pentru a investi in titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Analistii de la Alpha au un pret-tinta la 12 luni pentru actiunile FP de 0,6557 lei/actiune, cu 48% peste ultimul pret de la Bursa al actiunilor, recomandarea fiind una de “cumparare”.

Dividendele pe care Fondul Proprietatea le-ar putea plati anul viitor actionarilor s-ar putea ridica la 0,03 lei/actiune sau 95 milioane de euro. Banii pentru dividende ar veni de la cei 516,5 milioane de lei (121 milioane de euro) pe care Fondul trebuia sa ii incaseze in acest an tot sub forma de dividende, de la companiile din portofoliu, si de pe urma veniturilor din dobanzi, in suma de 90 milioane de lei (21 milioane de euro), minus cheltuielile bugetate.


“Potentialul FP se bazeaza pe fundamentale, dar investitorii actioneaza si pe fondul temerilor.  Ingrijorarile lor vin atat ca urmare a turbulentelor din zona euro, dar si din posibila incetinire a economiile mari care nu-si pot reduce datoriile publice ridicate. Si in timp ce aversiunea generala la risc domina pietele, generatorii potentialului FP se ingusteaza tot mai mult”, au mentionat analistii de la Alpha Finance.

Potrivit acestora, probabilitatea unor IPO-uri la companiile nelistate din portofoliul fondului a scazut considerabil.

“Desi trambiteaza privatizarea, statul a votat impotriva listarii Hidroelectrica la ultima AGA si contextul international nefavorabil din prezent aduce noi motive impotriva listarii companiilor de stat”, spun analistii de la Alpha.

Grupul Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea, ceruse listarea cat mai rapida a Hidroelectrica si Nuclearelectrica, doua dintre cele mai mari companii din portofoliul fondului. Aproape 65% din portofoliul FP este “captiv” in aceste momente in o serie de companii nelistate, iar Templeton spera ca o data cu listarea unora dintre aceste societati, va impulsiona si pretul actiunilor pe Bursa.

Analistii subliniaza insa ca vanzarea de catre stat a unor pachete la companiile pe care le mai detine este un subiect politic foarte sensibil si Hidroelectrica si Nuclearelectrica, ar putea fi considerate de o importanta strategica si excluse din pricesul de privatizare.

Statul mai controleaza doar 3,3% din Fondul Proprietatea, iar diminuarea controlului asupra fondului ar putea avea un impact pozitiv asupra actiunilor, apreciaza analistii.

Actiunile FP au pierzut azi la Bursa 0,45%, inchizand sedinta la 0,444 lei/actiune, nivel la care capitalizarea bursiera a Fondului este de 1,4 miliarde de euro. De la listarea la Bursa, actiunile FP au devenit cele mai tranzactionate titluri din piata, cu un rulaj mediu zilnic de 4 milioane de euro.



×
x close