Adriana Marin, seful departamentului de analiza al UniCredit CAIB Securities Romania, al doilea jucator din topul brokerilor de anul trecut, spune ca multi investitori, in special cei straini, nu s-ar “grabi” sa sustina eventualele majorari de capital pe care le-ar putea propune SIF-urile si vor cere societatilor de investitii sa distribuie sub dividende banii din vanzarea BCR.
“Multi investitori straini nu agreeaza ideea unor majorari de capital la SIF-uri, ei cer dividende pe ideea ca mai bine administreaza ei banii, decat sa-i lase pe mana celor de la SIF-uri”, a declarat Adriana Marin.
SIF Moldova (SIF2) a anuntat recent ca are in plan sa propuna actionarilor la AGA din aprilie o majorare de capital, fara insa a oferi alte detalii. Majorarea de capital ar permite SIF Moldova sa aiba bani de investit pentru ofertele la companiile de stat programate pentru acest an, in conditiile in care strategia societatii vizeaza tocmai cresterea expunerii pe sectorul energetic. Statul a anuntat pentru acest an ca va vinde pachete de actiuni la cele mai importante companii energetice din portofoliu, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Astazi, a fost aprobata hotararea de guvern prin care sunt scoase la vanzare pachete de 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica.
SIF Moldova este de altfel preferata analistilor de la UniCredit CAIB, care au o recomandare de “cumparare” si un pret-tinta la 12 luni de 1,52 lei/actiune, cu 17% peste pretul actual de la Bursa. Analistii prefera SIF Moldova in conditiile in care aceasta s-a dovedit cea mai “prietenoasa” cu investitorii, are cea mai buna guvernanta corporativa dintre SIF-uri si ofera totodata cel mai bun randament al dividendului in 2012, de peste 25%, pe baza estimarilor UniCredit CAIB. SIF Moldova a incheiat anul trecut cu un profit record de peste 191 milioane de lei (45 milioane de euro), ca urmare a vanzarii participatiei de 6% pe care o detinea la BCR. Profitul societatii din aceasta tranzactie a fost de 106 milioane de lei (25 milioane de euro).
“Banii din vanzarea actiunilor de la BCR au practic 2 destinatii posibile: dividende mai mari catre actionari sau bani pe care societatea sa-I investeasca in ofertele companiilor de stat. Eu cred ca investitorii vor presa pentru a obtine dividende mai mari”, spune Adriana Marin.
Si in ultimii ani, dividendele pe care trebuia sa le dea SIF-urile au facut obiectul unui razboi intre conducerea acestor societati si actionari, uneori acestia din urma reusind sa-si impuna punctul de vedere, in timp ce alte cazuri sefii SIF-urilor nici nu au vrut sa auda de asa ceva.
Pe baza estimarilor UniCredit CAIB, care au luat in calcul situatia portofoliilor SIF de la sfarsitul lunii septembrie, SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova, SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4), ofera randamente atractive ale dividendelor, de 12-25%, in timp ce la polul opus randamentul dividendului SIF Oltenia ar fi de pana in 6%. SIF Oltenia nu a incheiat inca tranzactia cu Erste pentru vanzarea actiunilor de la BCR. Astfel, din cauza randamentului mai mic al dividendului, chiar daca are cel mai mare potential de crestere, de circa 75%, avand in vedere pretul de azi de la Bursa si tinta la 12 luni de 2,01 lei/actiune, SIF Oltenia se afla doar pe locul al treilea in topul preferintelor UniCredit CAIB.
Ultima in topul preferintelor este SIF Transilvania, in cazul careia a fost si modificata recomandarea de “cumparare” intr-una de “pastrare”, dupa ce aceste actiuni au avut anul trecut cea mai buna performanta dintre SIF-uri, reusind sa incheie anul cu un plus de 4,3% fata de pierderi de 7-16% in cazul celorlalte SIF-uri. Analistii subliniaza pe de alta parte ca principalul avantaj al SIF Transilvania consta in cerintele mai mici de cvorum pentru Adunarea Generala Extraordinara, care ar putea grabi concentrarea actionariatului si ar putea face din aceasta societate o tinta mai usoara de achizitie comparativ cu celelalte societati, mai ales pe fondul cresterii pragului de detinere la 5%.
Daca in 2011, SIF Transilvania a performat cel mai bine dintre SIF-uri, inceputul lui 2012 a apartinut SIF Moldova, care a reusit sa consemneze o crestere de circa 20% in doar doua saptamani.
“SIF2 s-a umflat de la inceputul acestui an, ceea ce ar putea periclita potentialul pe termen mediu”, atrage atentia Adriana Marin, adaugand totodata ca efectul de baza din acest an, cand este de asteptat ca societatea sa acorde dividende mari, i-ar putea taia atractivitatea ulterior.
“Oricum, pe termen scurt, cel putin pana la dividende, SIF Moldova ramane interesanta”, a adaugat Marin.
Pe celelalte SIF-uri, Banat-Crisana si Muntenia, analistii de la UniCredit CAIB au tinte d epret de 1,29 lei/actiune, cu 38% peste pretul de la Bursa si, respectiv, 0,83 lei/actiune, cu 43% peste aceeasi referinta. In cazul actiunilor SIF Transilvania, tinta de pret de 0,57 lei/actiune, este cu 5% sub pretul la care se tranzactioneaza titlurile la Bursa.