Antena 3 CNN Economic Biz News Burse A inceput lupta pentru oferta Transelectrica: Primul consortiu, format din BCR, KBC Securities si Intercapital. Brokerii de la Raiffeisen si BRD au cumparat si ei caietele de sarcini

A inceput lupta pentru oferta Transelectrica: Primul consortiu, format din BCR, KBC Securities si Intercapital. Brokerii de la Raiffeisen si BRD au cumparat si ei caietele de sarcini

Catalin Ciocan
2 minute de citit Publicat la 18:19 14 Sep 2011 Modificat la 18:19 14 Sep 2011
A inceput lupta pentru oferta Transelectrica: Primul consortiu, format din BCR, KBC Securities si Intercapital. Brokerii de la Raiffeisen si BRD au cumparat si ei caietele de sarcini
Brokerii de la BCR vor merge impreuna cu cei de la KBC Securities si Intercapital Invest in cursa pentru castigarea contractului de intermediere a ofertei prin care statul intentioneaza sa vanda pe bursa 15% din actiunile Transelectrica, potrivit unor surse din piata de capital.

Consortiul format din cei trei brokeri au cumparat déjà caietul de sarcini pentru participarea la procesul de selectie si pot depune oferta pana la data limita de 29 septembrie. Caiete de sarcini au mai cumparat, pana in prezent, si brokerii de la Raiffeisen si BRD.

Sursele citate spun ca Raiffeisen ar putea merge in acest proces doar impreuna cu Raiffeisen Centrobank Viena, in conditiile in care oferta este prea mica ca sa fie interesanta pentru marii jucatori, care participasera la oferta Petrom. Atunci, Raiffeisen se aliase cu cu gigantul american Morgan Stanley, in timp ce brokerii de la BCR si Intercapital formasera un consortiu cu JP Morgan. Similar, brokerii de la BRD se aliasera pentru oferta Petrom cu Citigroup, dar pana in acest moment nu au format un consortiu cu alti brokeri.

Oferta Transelectrica este estimata la o valoare de circa 50 milioane de euro, de zece ori mai mica decat valoarea tranzactiei prin care statul a incercat sa vanda un pachet de 9,84% din Petrom.  Din cauza acestei valori mici, este posibil ca unii dintre brokerii de pe piata de capital locala sa mearga impreuna doar cu grupurile mama. Mai mult, cumpararea caietului de sarcini nu inseamna si o obligativitate de a depune o oferta concreta. Caietul de sarcini costa 7.000 de euro (sau echivalentul in lei ori dolari) + TVA. In cazul unui sindicat de intermediere este suficienta achizitionarea acestuia de catre un singur membru.

Vanzarea pachetului de la Transelectrica reprezinta a doua incercare din acest an pentru statul roman de a vinde actiuni pe Bursa. Oferta Petrom, derulata in vara, a esuat, statul si intermediarii nereusind sa gaseasca suficienti cumparatori. Motivul invocat a fost conditiile nefavorabile de piata, dar si dorinta de a nu vinde la “orice” pret.  Consortiul care a intermediat oferta Petrom a fost format din banca de investitii rusa Renaissance Capital, alaturi de brokerii locali de la EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.

Modul in care statul a selectat intermediarul pentru oferta Petrom a fost criticat de unii dintre jucatorii de pe piata, considerand ca ar fi trebuit acordata o pondere mai mare ofertei tehnice decat celei financiare. Consortiul condus de Renaissance Capital a castigat mandatul deoarece a cerut cel mai redus comision, in timp ce a intrunit la limita punctajul minim necesar in cazul ofertei tehnice. Surse din piata de capital spun ca statul nu a schimbat ponderea celor doua oferte in cadrul selectiei intermediarului Transelectrica.

Transelectrica a obtinut un profit record in prima jumatate a anului, de 42,6 milioane de euro, in timp ce afacerile au depasit 300 milioane de euro, pe fondul consumului mai mare de energie electrica, majorarii tarifului pentru transportul energiei si cursului de schimb favorabil.

×
Parteneri
x close