Antena 3 CNN Economic Biz News Burse 5 recomandari de investitii de la “Tatal Pietelor Emergente”

5 recomandari de investitii de la “Tatal Pietelor Emergente”

Catalin Ciocan
4 minute de citit Publicat la 12:32 23 Ian 2012 Modificat la 12:32 23 Ian 2012
5 recomandari de investitii de la “Tatal Pietelor Emergente”
Mark Mobius ar putea fi singurul manager de fonduri mutual care sa fi facut obiectul unei benzi desenate si cu siguranta singurul care sa castige titlul de “Tatal Fondurilor de pe Pietele Emergente”, scrie MarketWatch.com.

In calitate de presedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, o divizie a gigantului american Franklin Resources, Mobius (foto) supravegheaza active de circa 40 miliarde de dolari, inclusive prin intermediul fondurilor Templeton Frontier Markets Fund (un fond destinat pietelor de frontiera, asa cum este cazul si al Romaniei), Templeton BRIC Fund si Templeton Developing Markets Fund.

Investitorii pe pietele emergente au suferit pierderi mari in 2011, in conditiile in care starea de incertitudine din SUA si criza din zona euro a lovit mai tare economiile emergente. Cu toate acestea, pietele emergente si-au revenit puternic de la inceputul acestui an, pe masura ce investitorii au devenit mai optimisti in privinta faptului ca ce a fost mai rau pentru criza din zona-euro a trecut, o pozitie pe care Mobius a exprimat-o inca din 2011.  

“Nu este sfarsitul lunii, totul se va rezolva”, spunea Mobius, adaugand ca “Europa nu va disparea, euro nu va disparea. Se va gasi o solutie. Bineinteles, oamenii vor trebui sa plateasca pentru acea solutie”.

Mobius este de altfel un sustinator al monedei euro. “Vor fi provocari, avand in vedere ca tarile membre trebuie sa-si controleze cheltuielile guvernamentale, dar o data ce acestea vor fi rezolvate, eu cred ca euro ar trebui sa aiba foarte mare succes si, in fapt, ar putea juca un mai mare rol in economica globala in 2020”, a spus Mobius.

Totusi o tranzitie usoara nu este insa deloc garantata, iar Mobius atrage atentia ca inflatia este principalul risc pentru povestea de crestere a pietelor emergente. MarketWatch.com scrie ca, tinand cont de aceste lucruri, “tatal pietelor emergente” si-a pozitionat fondurile pentru orice posibilitate. El a investit in sectoare ciclice, ca energia, marfurile si materialele, in timp ce pe de alta parte are investitii mari in industria alimentara si alte produse pe care consumatorii mai bogati si le permit.

Si fiind unul dintre investitorii care au vazut atat boom-ul pietelor emergente, cat si caderea acestora, Mobius este totodata realist in ceea ce priveste nevoia investitorilor din aceste parti ale lumii de a arata o rabdare uriasa care, spune el, va fi rasplatita.
Iata cele cinci sectoare in care Mobius investeste acum:

1.    Energie

Dezvoltarea economica si urbanizarea pietelor emergente inseamna ca cererea de energie creste rapid. In acelasi timp, furnizorii de gaze si petrol au devenit din ce in ce mai “sofisticati” in ceea ce priveste preturile si astfel acestea pot fi mentinute la un nivel inalt mai mult timp. Mobius spune ca ii place sa investeasca in “companii petroliere diversificate care au intreaga gama de activitati: productie, explorare, rafinare, distributie, benzinarii”.  Lui Mobius ii place, de exemplu, gigantul rus Gazprom.

2.    Firmele de software

 IT-ul si software-ul sunt o poveste de “crestere”, in special pentru India, care este un beneficiar al trendului global de outsourcing, spune Mobius. “Ei au o experienta uriasa. In fiecare zi, angajeaza si pregatesc mii de oameni, iar abilitatea lor sa faca este chiar exceptional si unica. Multi oameni se plang ca firmele de software le iau joburile americanilor – ei angajeaza chiar in America”. 
 
3.    Serviciile financiare
 
Sectorul bancar este un pariu riscant in aceste momente, dar Mobius vede oportunitati in firmele de servicii financiare de pe pietele emergente cu bilanturi puternice si un focus pe client. Brazilia ofera cativa dintre candidatii atractivi, potrivit lui Mobius, care nominalizeaza institutii de credit precum Itau Unibanco Holdring si Banco Bradesco, care nu s-au extins dincolo de piata locala. Mobius este in general optimist in ceea ce priveste Brazilia, dar ca investitor el urmateste semne ca guvernul de acolo tine sub control cheltuielile si inflatia.
 
4.    Atentie la ce fac consumatorii
 
Mobius calatoreste mult pentru a vedea de aproape potentiale investitii. De exemplu, in China, spune el, mall-urile sunt pline de client si asta il determina sa se gandeasca la implicatiile pentru furnizorii de electricitate, de materiale si alte industrii care au de beneficiat de pe urma cererii populatiei.
 
Cu toate acestea, chiar daca lui Mobius ii place un sector, daca acele companii nu sunt “ieftine” nu este interesat. Lui ii place, de exemplu, producatorul de bauturi Ambev, o divizie a gigantului Anheuser Busch InBev.
 
5.    Marfurile si materiile prime
 
Consumatorii au fost intotdeauna un factor principal de crestere a cererii pentru marfuri si materii prime. Dar trendurile demografice la nivel global – China si India ajungand sa reprezinte impreuna mai mult de o treime din populatia lumii, au creat o nevoie fara precedent de alimente si materii prime. Companiile care extrag, cresc, produc si transporta aceste produse – si o fac mai ieftin decat altii – s-au bucurat de o crestere puternica a profiturilor, iar Mobius nu vede nimic care sa intrerupa acest ciclu.
 
“Ne uitam la companii care sunt producatori mari de marfuri, precum petrol, minereu de fier, aluminiu, cupru, nichel si platina”, spune acesta. In agricultura, el se uita la producatorii de zahar, carne, porumb, cacao.

Problema, spune Mobius, este ca desi cererea apare ca fiind infinita, productia nu este. Cresterea unui aninal pentru carne necesita mai multe cerereale, pamant si mai multa apa, decat cultivarea de soia, de exemplu. La un anumit moment, costurile vor depasi beneficiile si dorintele oamenilor vor trebui sa se schimbe.
 
“Trebuie sa fie un moment in care oamenii sa utilizeze mai putin. Vom ajunge acolo, mai devreme sau mai tarziu”, a conchis acesta.

×
x close