Autorităţile bulgare au relatat că ar putea revizui sau suspenda marile proiecte energetice cu Rusia, anume gazoductul South Stream, oleoductul Burgas-Alexandroupolis şi centrala nucleară de la Belene, ceea ce ar aduce Rusiei pierderi de miliarde de dolari, dar şi Greciei.
Ministrul Dezvoltării din Grecia Kostas Hadzidakis declara totuşi că proiectul Burgas-Alexandroupolis va fi implementat şi noul guvern bulgar să onoreze acordurile cu Rusia şi Grecia.
Răspunsul grec a venit după ce oficialii bulgari au anunţat intenţia de a revizui mai multe proiecte energetice strategice.
Financial Times l-a citat pe Simeon Djankov, economist al Băncii Mondiale care a preluat rolul de ministru de Finanţe la Sofia, care aprecia că Bulgaria, cel mai sărca stat din UE, va lua în considerare îngheţarea unui proiect de patru miliarde de euro, în care Rusia urma să construiască o centrală nucleară la Belene, pe Dunăre.
De asemenea va revedea participarea la proiectul de un miliard de euro de construcţie a unui oleoduct ce să lege Rusia de Grecia, prin Bulgaria şi Marea Neagră.
Unii analişti ruşi apreciază că aceasta însă ar putea fi o încercare a Bulgariei de a căpăta privilegii de la Rusia, în condiţiile în care vechiul guvern a făcut multe concesii.
De asemenea se apreciază că o rută a proiectelor prin România ar dubla valoarea investiţei.
Intenţiile acestea au fost comentate şi de ministrul Economiei, Energiei şi Turismului, Traicio Traikov, şi premierul Boiko Borisov. Traikov declara că ministerul să va analiza toate proiectele energetice, în special Belene, South Stream, şi Burgas-Alexandroupolis, dar nu a reuşit să intre încă în detaliile contractului Belene şi punctele referitoare la compensaţii ce ar trebui plătite dacă contractul este încheiat.
Imediat după câştigarea alegerilor, în urmă cu două săptămâni, Borisov a făcut apel la îngheţarea proiectelor, decizie ce nu a putut fi influenţată nici de decizia Rusiei de a acorda un împrumut de 3,8 miliarde euro pentru Belene.
Antena3.ro