Antena 3 CNN Economic Biz News Bulgaria critică UE şi SUA pentru neimplicare în Nabucco

Bulgaria critică UE şi SUA pentru neimplicare în Nabucco

1 minute de citit Publicat la 01:42 03 Mar 2010 Modificat la 01:42 03 Mar 2010
Bulgaria critică UE şi SUA pentru neimplicare în Nabucco
Premierul bulgar Boiko Borissov a criticat Uniunea Europeană şi Statele Unite pentru pasivitatea lor în implementarea gazoductului Nabucco. În timpul Conferinţei pentru Securitate Energetică în Regiunea Mării Negre, la Sofia, Borissov declara că UE şi SUA pretind că au făcut din Nabucco prioritatea lor, dar adevărul este că azi gazoductul există doar formal.
El declara că Bulgaria priveşte de asemenea Nabucco ca prioritatea sa şi a făcut totul necesar la această etapă a proiectului - statul a ratificat acordul internaţional pentru construirea conductei, a găsit finanţare şi este pregătit să înceapă lucrul.

"Toate ţările din Europa de Vest, alături de Statele Unite au făcut proiectul o prioritate. Ceea ce văd eu însă este că proiectul este o prioritate doar în cuvinte. Am pus deoparte banii necesari şi putem începe chiar de mâine construcţia. Statele Unite şi Uniunea Europeană trebuie să arate clar de ce proiectul este încă la punctul zero", a spus premierul bulgar, care găzduieşte la Sofia un summit pe teme energetice.

Gunther Oettinger, comisarul european pentru Energie, declara ulterior că Nabucco va fi realizat dacă se ajunge la o situaţie câştigătoare pentru toată lumea, iar o decizie privind conducta va fi luată în acest an.
Acordul privind construcţia Nabucco a fost semnat în iulie anul trecut între Bulgaria, Austria, Ungaria, România şi Turcia, iar gazoductul ar urma să livreze 31 miliarde mc de gaz din regiunea caspică dinspre Turcia, prin Bulgaria, România şi Ungatia, către Austria, începând cu 2014.
Despre proiectul susţinut de Moscova, South Stream, Borissov declara că acesta nu este concurent cu Nabucco pe teritoriul bulgar, astfel că Bulgaria poate participa la ambele proiecte.
Costurile investiţiei sunt estimate la 7,9 miliarde de euro, iar proiectul este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş (TGN), OMV Austria (acţionarul majoritar al Petrom - SNP), MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia şi RWE Germania.
Cea mai dificilă problemă întâmpinată de proiect este asigurarea contractelor de furnizare de gaze naturale de la producătorii din regiunile amintite.
Borissov a mai anunţat la conferinţă că Bulgaria va trimite UE o cerere de extindere a duratei de viaţă pentru cele două reactoare de 1.000 MW de la Centrala Nucleară de la Kozlodui cu 10 sau 20 de ani. Dacă nu se primeşte aprobarea UE, reactoarele vor trebui închise în 2020. Oficialul arăta că se lucrează acum la construirea a două noi reactoare.
Antena3.ro

×
x close